Správně připravená domácí terapie horkým ručníkem uleví od bolesti a pomůže i se začínajícím nachlazením

Zdraví 03. října 2021 | 16:16 — Kateřina Kofroňová
Masáž je relaxační a ozdravný proces, který uleví od bolesti a dopřeje tělu příjemnou relaxaci. Chcete-li si ji například dopřát i v teple domova od partnera, nebo chcete-li naopak vaší drahé polovičce zpříjemnit večer po práci, zde jsou rady, jak toho pomocí teplého ručníku docílíte.
Další 1 fotografie v galerii
Nejlevnější masáž, po které můžete zůstat ležet a klidně usnout / Pexels

Komu by se nelíbilo přijít domů a absolvovat příjemné ošetření zad, krku či obličeje. Přitom k tomu doma máte vše, co potřebujete. Ručník a teplou vodu. Poprosíte-li partnera či kamarádku, budete mít relax se vším všudy. Zvládnete to ale klidně i sami, pokud nikoho po ruce nemáte.

V první řadě si musíte vybrat správný ručník. Chcete-li si dopřát ošetření obličeje, nebo konkrétních bodů, jako například bolavých kloubů, doporučuje se malá žínka, se kterou se dobře manipuluje. Na spodní část zad nebo jiné oblasti těla, které jsou prostorově o trochu náročnější než obličej, použijte klasický ručník. Osušky jsou vhodné na ošetření celých zad nebo dolních končetin, ale také na ochranu před prochladnutím při masáži.

Hlavní výhody terapie s horkým ručníkem

Uvolní tlak

Horký ručník položený na obličej nebo hrudník pomůže snížit napětí vyvolané začínající nemocí nebo alergií.

Uleví od bolesti

Bolesti spojené s páteří má dnes většina lidí. Ať již jsou způsobeny sedavým zaměstnáním, sportem nebo neobvyklou fyzickou aktivitou, teplý ručník položený na záda tuto bolest tlumí. Je proto ideální pro použití po tréninku, fyzicky náročné práci nebo když se probudíte s bolavými zády.

Zklidní bolavé klouby

Stejně jako při úlevě od bolesti svalů může teplo pomoci s bolavými klouby. Pokud trpíte artritidou nebo jinými problémy, léčba horkým ručníkem může tuto bolest zmírnit.

Urychlí proces hojení

Teplo se již dlouhá léta používá na podporu zotavení po úrazu. Nejprve je však nutné určit typ a závažnost zranění a zvážit případnou návštěvu lékaře.

Podpoří krevní oběh

Teplo dokáže zrychlit průtok krve, což vede k výše uvedeným výhodám. Tělo může opravit poškozené tkáně, které bolest způsobují nebo jsou důsledkem zranění.

Zrelaxuje tělo i mysl

V neposlední řadě je aplikace horkého ručníku velmi uklidňující a umocňuje zážitek po masáži či koupeli.

Jak správně nahřát ručník

V masážních salonech používají speciální nahřívače ručníku, který vy doma s největší pravděpodobností nemáte. Nevadí, i tak si můžete ručník nahřát na požadovanou teplotu. Vždy je lepší používat vlhký ručník, jelikož vydrží nahřátý dlouho a vy tak můžete nerušeně relaxovat.

Nejprve ručník navlhčete a pak co nejvíce vyždímejte. Poté jej vložte do čisté mikrovlnné trouby na 30 vteřin (dobu ohřívání upravte dle výkonu vaší mikrovlnné trouby). Zkontrolujte teplotu ručníku a v případě potřeby jej ještě vložte do mikrovlnné trouby. Pokud je naopak moc horký, nechte ho chvíli vychladnout. Ručník lze nahřát i pod horkou vodou nebo jej povařit v hrnci na plotně. Vždy je však nutné ho dokonale vyždímat a zkontrolovat před aplikací jeho teplotu.

Aby vydržel dlouho teplý

Bez ohledu na to, jak dobře ručník ohřejete, vždy se po chvíli začne ochlazovat, až nakonec vychladne úplně. Aby vydržel teplý co nejdéle, dodržujte tyto rady:

  • Použijte plyšový ručník – silnější ručník udrží déle teplo.
  • Zakryjte nahřátý ručník – například velkým suchým ručníkem nebo dekou.
  • Připravte si horkou vodu – mějte vedle sebe horkou vodu, abyste mohli ručník opětovně nahřát.

Jak dlouho relaxovat

Dobré je také znát správnou teplotu a dobu působení. Zajistěte, aby ručník nebyl na dotek příliš horký. Současně ale musíte zajistit, aby byl dostatečně teplý a vy jej mohli využít naplno. Pokud poskytujete terapii horkým ručníkem svému partnerovi nebo kamarádce, neustále s nimi mluvte o tom, jak teplotu vnímají a v případě potřeby ji upravujte. Po dvaceti minutách terapii ukončete. Psali jsme také: Masáž rozhodně není zbytečný luxus, naopak. Zjistěte, která je nejlepší pro vás.

Zdroj: towelsupercenter.com, acaringtouchmassagetherapy.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu