Jak posílit zdraví kostí přírodní cestou a zabránit jejich řídnutí

Zdraví 24. října 2021 | 15:43 — Zuzana Procházková
S přibývajícím věkem se naše tělo potýká se stále novými zdravotními komplikacemi. Jednou z nich je také obávané řídnutí kostí, osteoporóza. Kvalitu kostí však můžete podpořit vyváženou stravou bohatou na vitaminy a minerály. Poradíme vám, které přírodní zdroje jsou podle vědecké studie publikované Univerzitou Britské Kolumbie nejcennější.
Další 3 fotografie v galerii
Jak předejít řídnutí kostí a bolesti koubů přírodní cestou / Depositphotos

Bolesti kloubů a řídnutí kostí jsou jedny z nejobávanějších zdravotních komplikací v pokročilém věku. Osteoporóze lze však předcházet. Udává se, že pro zdravé kosti je nejdůležitější konzumace vápníku. Aby však bylo tělo schopno vstřebat vápník, potřebuje k tomu adekvátní množství hořčíku, fosforu, a také vitaminu D. Kromě toho je nezbytný dostatečný příjem bílkovin a kolagenu.

Je však potřeba mít stále na vědomí, že všechny minerály a vitaminy musíme konzumovat ve správném množství. Přebytek vápníku se totiž ukládá v různých částech těla a může způsobovat zdravotní potíže. Opatrnost ohledně konzumace doplňků stravy je proto na místě. Lidem je v této souvislosti spíše doporučováno konzumovat co nejpestřejší stravu, pravidelně se hýbat a zařadit do jídelníčku některé z následujících bylin, které mají schopnost kosti přírodně remineralizovat.

Zázračný řebříček

Řebříček je bylinou, která je známá pro své pozitivní účinky na revmatismus. Dále působí proti bolesti kloubů, kostí i šlach. Tato bylina je proto často prodávána v sušené formě pro přípravu čajů, ale i jako mast. Řebříček je také oceňován pro své močopudné účinky.

Vsaďte na mák

Mák je dokonalým přírodním zdrojem pro zlepšení kvality kostí. Je to z toho důvodu, že semena máku jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů vápníku. Kromě toho obsahují i nenasycené mastné kyseliny a hořčík, jež zlepšuje vstřebávání vápníku

Přeslička rolní

Přeslička rolní uleví od bolestí kloubů, neboť obsahuje velké spektrum minerálních látek. Tato bylina je vhodná jak pro vnější, tak vnitřní využití. Často se připravují přesličkové koupele nebo obklady. Výhodou je, že působí blahodárně na stav pleti a podporuje zdraví močové soustavy.

Klíčky tolice vojťešky

Pro předcházení osteoporózy jsou také skvělé klíčky tolice vojtěšky. Obsahují totiž obrovské množství látek, vitaminu a minerálu. Jsou bohaté zejména na vápník, železo, hořčík a fosfor. Dále jsou přírodním zdrojem bílkovin a esenciálních aminokyselin. Dále čtěte: Závislost na cukru. Proč vzniká a jak se jí zbavit jednou provždy.

Zdroj: sciencedaily.comhealthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu