Je užívání nootropik a posilovačů mozku opravdu bezpečné? A pomáhají vůbec?

Zdraví 07. listopadu 2021 | 18:07 — Mirka Malá
Nootropika se skládají ze široké škály doplňků a léků, o kterých panuje všeobecné přesvědčení, že mohou zlepšit kognitivní funkce mozku včetně myšlení, paměti, výkonných funkcí, kreativity a motivace.
Další 1 fotografie v galerii
Léky na podporu kognitivních funkcí či paměti raději vyřaďte / Pixabay

Jednoduchý nápad, jak zvýšit mozkové funkce, abyste se stali produktivnějšími, soustředěnějšími a inteligentnějšími, je nepochybně lákavý. Ale tento sen o dokonalé droze na podporu mozku, neboli nootropiku, je bohužel stále jen sen. Ať už se jedná o vitaminové koktejly, minerály, přírodní látky nebo léky na předpis.

Fungují tyto léky, nebo ne?

Upravovat chemické složení mozku není snadná záležitost. Zatímco psychotropní léky mohou být nesmírně důležité pro zlepšení duševního zdraví, existuje mnoho nevýhod těchto léků. A když zdraví lidé začnou experimentovat s léky, které vlastně mění mozek, jako jsou právě nootropika, věci se mohou zvrtnout.

Existuje totiž mnoho etických otázek ohledně nootropik a vědci se snaží stále hledat léky, které posilují mozek způsoby, které jsou užitečné, udržitelné a bezpečné. Nootropika, která dnes máme, jsou buď sporně účinná, mají potenciál pro vznik závislosti nebo mají negativní vedlejší účinky.

Jde jen o miliardový byznys

Mnoho společností využilo touhy lidí po lepších výkonech a prodává doplňky stravy  nabízené jako posilovače mozku zdravým lidem. Ty se obvykle prodávají jako přírodní kombinace vitaminů, minerálů a rostlinných sloučenin nebo extraktů.

Tyto přirozeně se vyskytující sloučeniny se někdy nazývají nutraceutika, neuroceutika nebo mikronutriční sloučeniny.  A jde o velmi zajímavý byznys, jehož hodnota se pohybuje ročně v několika desítkách miliard dolarů.

Doplňky stravy a volně prodejné mozkové boostery jsou v podstatě málo účinné, pokud vůbec. "Důkazy o jejich účinnosti a bezpečnosti jsou velmi omezené. A to je důvod, proč neexistuje důvod pro jejich užívání," řekla Amira Guirguis, docentka farmacie na Swansea University.

Vitaminové doplňky na mozek nepůsobí vůbec a sloučeniny jako kofein a nikotin jsou sice účinné při zvyšování bdělosti, ale jsou také návykové a dokonce i kofein může někdy selhat a uživatelé se nakonec cítí unavenější. 

Navíc "většina bylin obsahuje stovky a stovky fytochemikálií, látek, které mohou ovlivnit naše tělo, takže mohou změnit naše vlastní fyziologické funkce. A jsou testovány? Ne," řekla Guirguis. Tyto fytochemikálie mohou mít nežádoucí účinky včetně interakce s léky na předpis. "Pokud někdo užívá běžné léky na jakýkoliv chronický stav, může s nimi interagovat a způsobit toxicitu." Dále čtěte: Zinek skutečně pomáhá při nachlazení, má to ale jeden háček.

Zdroj: Live Science.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu