Slyšet v uchu pískání nebo cvrkání nevěstí nic dobrého. Je nutné vyhledat včas lékařskou pomoc

Zdraví 27. listopadu 2021 | 10:33 — Kateřina Kofroňová
Neustálý šum, pískání, praskání či jiné zvuky, které slyšíte v uších, aniž by vycházely z konkrétního zdroje zvenčí, mohou být dlouhodobě velmi nepříjemné. Na vině je onemocnění zvané tinnitus, které vede nejen k bolestem hlavy, nespavosti, ale i depresím, a je proto nutné vyhledat včas lékařskou pomoc.
Další 1 fotografie v galerii
Dlouhodobé hučení a šumění v uších může vést k depresím / Unsplash

Tinnitus vzniká s největší pravděpodobností kvůli narůstajícímu stresu, kterému jsme denně vystavováni, ale i v důsledku velmi hlučného prostředí, ve kterém se pohybují především ti z nás, kteří žijí ve velkých městech. Přesné příčiny ovšem nejsou stále zcela známy, ale způsobů, jak tinnitus léčit, je celá řada.

Toto nepříjemné onemocnění je u nás diagnostikováno necelému milionu lidí a může mít akutní, či chronický průběh. Alespoň jednou se s ním setkala třetina z nás, ale pokud se nemoc přehoupne do chronické formy, je farmakologicky velmi těžko léčitelná. Vážná forma tinnitu může vést až k částečné ztrátě sluchu. Podle vědců však není na vině pouze sluchová oblast mozku, ale jedná se o mnohem komplexnější problém.

Když se budete lépe pozorovat, zjistíte, že pískání, šumění či hučení v uších není jediným problémem, který aktuálně prožíváte. Tinnitus jde totiž často ruku v ruce s dalšími zdravotními komplikacemi a většinou se jedná o projev či následek vedlejších obtíží. Může se objevit při zánětech středouší, problémech s krční páteří, ale i u nádorového onemocnění či roztroušené sklerózy. Způsobit nepříjemné cvrkání však mohou i některé léky.

Co ho způsobuje

Tinnitus sám o sobě nepatří mezi onemocnění, která by nás mohla ohrozit na životě. Je ovšem nutné odhalit jeho příčinu, která by tu schopnost mít v krajním případě mohla. Navíc se jedná o velmi nepříjemné onemocnění, které s sebou může nést řadu následků, jako je nespavost, deprese či nekončící migrenózní stavy. Proto je potřeba na nic nečekat a při dlouhodobějších problémech navštívit lékaře, který pomůže odhalit hlubší problém a nastíní následnou léčbu. Včasnou léčbou můžete onemocnění brzy vyléčit, ale především zabráníte přechodu z akutního do chronického stavu.

Vhodná léčba

Nejdůležitější je si nemoc uvědomit včas. Akutní tinnitus je možné celkem úspěšně léčit, ovšem chronický nikoliv. Při akutním tinnitu dochází pacient na infuzní terapie a jsou mu podávány kortikoidy a další léky, které rozšiřují cévy. Také se využívá hyperbarická terapie kyslíkem, kdy pacient v přetlakové komoře vdechuje stoprocentní kyslík, díky němuž se jeho ucho lépe prokrví. Při chronickém tinnitu zatím neexistuje léčba, která by jej absolutně vyléčila. Přijít se musí hlavně na jeho příčinu, což může být velmi složité a časově náročné.

Alternativní metody

Lékaři radí vyhnout se především tichu, což může znít divně, jelikož tinnitus s největší pravděpodobnosti způsobuje právě pobyt v hlasitém prostředí. Ovšem v tichém prostředí jsou nepříjemné zvuky mnohem silnější a způsobují nepříjemné pocity. Tichá hudba je proto žádoucí. Pomoci může také jóga, meditace nebo respirační cviky.

Zdroj: en.wikipedia.org, mayoclinic.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu