Jak fungují kolagenové doplňky a mohou opravdu posílit svaly a klouby?

Zdraví 04. prosince 2021 | 19:06 — Mirka Malá
Kolagenových doplňků stravy je nepřeberné množství a všechny slibují téměř zázraky. A proto jsou také často oblíbeným vánočním dárkem. Ale skutečně pomáhají?
Další 1 fotografie v galerii
Kolagen je nejlepší získávat přírodní cestou / Pixabay

Někdo užívá kolagen pro posílení svalů, jiný zase na klouby. Ale jak je to s jeho skutečnou účinností pro ty, kdo chtějí mít vypilované bicáky, nebo pro ty, kterým už klouby zkrátka tolik neslouží?

Co je vlastně kolagen

Ve světě krásy je téměř svatý grál. Nicméně kolagen je protein, který se přirozeně vyskytuje v těle, jak vysvětluje odbornice na sportovní výživu Alice Clarke. "Nachází se ve svalech, vazech a šlachách a také v naší kůži, a proto je to oblíbený doplněk ve světě krásy," říká.

Kolagen máme přirozeně v těle neustále, stejně jako ostatní zdroje bílkovin. "Kolagen se vyrábí z aminokyselin, stejně jako jakýkoliv jiný protein, pouze místo kuřete nebo syrovátky se specifický řetězec nazývá kolagen," dodává Alice. "Kolagenové doplňky mají tendenci přicházet ve formě něčeho, co se nazývá peptid, což je v podstatě malá část proteinu."

Fungují kolagenové doplňky?

Jelikož se kolagen přirozeně vyskytuje v našich svalech a kloubech, dává smysl, že doplňování těchto zásob může pomoci vybudovat silnější tělo. Výzkum ukazuje, že kolagen může zabránit rozsahu sarkopenie, ztrátě svalové hmoty, ke které dochází s věkem, ale protože pouze 1–10 % kolagenu se nachází ve svalech, většina výhod kolagenu souvisí se zdravím kloubů, vysvětluje Alice.

Analýza z roku 2016 zjistila, že požívání kolagenu může mít pozitivní terapeutický účinek na osteoporózu a osteoartritidu s potenciálním zvýšením minerální hustoty kostí. "Většina výzkumů a údajů o účinnosti se týká starších lidí, protože jak stárneme, naše pojivové tkáně se začínají opotřebovávat,“ říká Alice. "U těch, jejichž přirozené zásoby ubývají, může kolagen pomoci zlepšit pohyblivost, zmírnit bolesti kloubů a dokonce vybudovat nějakou svalovou hmotu."

To jsou určitě dobré zprávy, ale funguje kolagen vždycky? Jinými slovy, když dejme tomu průměrně cvičíte, potřebujete brát kolagen? "Pokud jste mladí, fit a zdraví a vaše pojivové tkáně fungují tak, jak mají, není to škodlivé,“ říká Alice. "Pokud však již posilujete svaly a klouby silovým tréninkem několikrát týdně a jíte stravu bohatou na bílkoviny, jsou to vyhozené peníze,“ říká.

Dokonce i těm lidem s bolestmi kloubů Alice nenavrhuje spoléhat se jen na pomoc kolagenových doplňků. "Vždy doporučuji, aby lidé vstřebávali jakoukoliv živinu především z potravin,“ říká.

Jaký je tedy závěr? Kolagen do těla můžete dostávat přirozenou cestou, což je ta nejlepší varianta. Řada kolagenových doplňků stravy jsou tak trochu marketingovým trikem a ne všechny mohou dodat to, co slibují. Proto hledejte především mořský nebo rybí kolagen, který nejlépe cílí na klouby, chrupavky či šlachy. Při výběru dávejte pozor také na to, aby se jednalo o stoprocentní kolagen, může být doplněný o vitamin C a kyselinu hyaluronovou. Dále čtěte: Je užívání nootropik a posilovačů mozku opravdu bezpečné? A pomáhají vůbec?

Zdroj: Stylist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu