Dopřejte si celer každý den. Snižuje krevní tlak, cholesterol a léčí zánětlivá onemocnění

Zdraví 07. ledna 2022 | 13:48 — Zuzana Procházková
Celer, potravina, které mnozí stále nevěnují dostatek pozornosti. Přitom je tato zelenina, ať už v podobě řapíkatého celeru nebo klasické bulvy, doslova nabitá vitaminy, minerály a dalšími cennými látkami. Má velmi pozitivní vliv na lidský organismus a navíc navozuje pocit sytosti. Podíváme se na to, co vše celer dokáže.
Další 3 fotografie v galerii
Řapíkatý celer je relativně levnou a dostupnou potravinou v porovnání s jinými superpotravinami / Shutterstock

Celer je vskutku potravina plná zdraví prospěšných látek. Jeho listy jsou bohaté na vitamin A, oproti tomu kořen je zásobárnou vitaminů B1, B2, B6, C a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje hořčík, vápník, železo, fosfor a sodík. V celeru však také naleznete látky apigenin a luteolin, což jsou dva velmi významné antioxidanty, které pomáhají léčit řadu onemocnění.

Celer zužitkujete celý

Navíc je relativně levnou potravinou v porovnání s jinými superpotravinami jako například s borůvkami nebo chia semínky. Celer lze oproti jiné zelenině zkonzumovat úplně celý. Používá se jak nať, semínka, tak i kořen. Navíc jej můžete připravit na nespočet způsobů, ať už v syrové nebo vařené podobě.

1. Snižuje krevní tlak

Celer obsahuje draslík, který je obecně používaný při snižování krevního tlaku. Dále obsahuje látku zvanou butylftalid, která uvolňuje svaly kolem tepen, což rozšiřuje cévy. Díky tomu dochází k lepší cirkulaci krve a snížení krevního tlaku.

2. Snižuje hladinu cholesterolu

Studie z roku 2014 zkoumala účinky listů z celeru na hladinu cholesterolu u potkanů krmených stravou s vysokým obsahem tuku. Po 30 dnech, během kterých vědci podávali potkanům extrakt z listů celeru, zaznamenali významný pokles hladiny cholesterolu. Látky obsažené v celeru jsou schopny napomáhat ke snížení hladiny cholesterolu.

3. Pomáhá při zácpě a trávicích problémech

Konzumací celeru podporujete zdraví vašeho trávicího systému. V případě, že trpíte zácpou, může celerový džus sloužit jako šetrné přírodní projímadlo. Jestliže se však s těmito problémy potýkáte častěji, pak je vhodné jíst celer pravidelně i v jiném stavu než v podobě vylisované šťávy.

4. Působí močopudně a pomáhá při zánětech močového měchýře

Celer může sloužit i jako velmi šetrné diuretikum, neboť látky v něm obsažené, jako například sodík a draslík, působí močopudně. Díky tomu dochází také k vyplavování škodlivých toxinů těla, tento proces zabraňuje i tvorbě nebezpečných ledvinových kamenů. Navíc pomáhá léčit i předcházet infekcím močových cest.

5. Snižuje riziko rakoviny

Celer, ať už v řapíkaté nebo bulvovité podobě, obsahuje látky, jako například již zmíněný antioxidant luteolin, které pomáhají bojovat proti různým druhům rakoviny tím, že zastavují růst rakovinných buněk. Právě luteolin může pomoci i v době, kdy je rakovina v metastázi. Kromě toho bylo zjištěno, že by luteolin mohl zvýšit také účinnost chemoterapeutických léků, které působí na rakovinné buňky, a zároveň snížit toxické účinky těchto léků na lidský organismus.

6. Pomáhá v hubnutí

Celer je superpotravinou, která má velmi nízký obsah kalorií na 100 gramů. Navíc má vysoký obsah vlákniny a dokáže snadno zahnat chuť na sladké či na slané. Proto se hodí jako každodenní svačinka mezi jídly. Dále čtěte: Dopřejte si tyto potraviny těsně před spaním. V noci díky nim nebudete mít hlad a nepřiberete ani gram tuku.

Zdroj: tandfonline.com, sciencedirect.com, prints.skums.ac.ir.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu