Příliš častá konzumace brambor zvyšuje riziko cukrovky, přejídání i obezity
V našich končinách se z brambor připravuje nespočet slaných i sladkých pokrmů, a stejně tak se brambory řadí k jedné z nejoblíbenějších příloh. Jelikož se navíc jedná o zeleninu, která by měla být zdraví velmi prospěšná, pak se nikdo nepozastavuje nad tím, v jakém množství by se měla konzumovat.
Současný zahraniční výzkum Harvard Health právě poukazuje na ony negativní dopady časté konzumace brambor, a to v tom ohledu, že zvyšuje riziko několika závažných onemocnění.
Onemocnění srdce
Vědci z Harvardu zkoumali na vzorku téměř 200 tisíc lidí, jak častá konzumace brambor ovlivňuje zdraví. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří konzumovali 4 a více porcí brambor týdně, je o 11 % vyšší riziko vysokého krevního tlaku. V případě konzumace hranolek a jinak smažených brambor se pak jednalo o 17 % vyšší riziko. Právě vysoký krevní tlak bývá prvním signálem řady srdečních onemocněních. Proto je nutné, aby se bramborová příloha obměňovala a podávala se v neupravené, pouze vařené podobě.
Cukrovka
Brambory jsou v první řadě plné sacharidů, a proto by se dle vědců neměly řadit mezi zeleninu. Tento vysoký obsah sacharidů znamená, že brambory tělo rychle stráví, což způsobí prudký nárůst a ihned zase pokles hladiny cukru v krvi. Tyto výkyvy hladiny cukru v krvi jsou velmi nebezpečné, neboť přispívají k rozvoji cukrovky druhého typu.
Přejídání, nadváha a obezita
Možná jste si neuvědomili, že jedna průměrně velká porce brambor má na hladinu cukru v krvi podobný účinek jako plechovka koly nebo hrst bonbónů. Tento vysoký glykemický index má na svědomí to, že velmi brzy po jejich konzumaci dostanete hlad, i když jsme přijali dostatečné množství kalorií. To ve výsledku může vést k přejídání, nadváze a obezitě.
V časopise The New England Journal of Medicine byla publikována studie, která zkoumala stravovací režim u 120 tisíc lidí po dobu 20 let. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří si dávali brambory, bramborovou kaši nebo jinak upravené brambory, přibírali konstantně na váze 0,5 až 1,5 kilo každé 4 roky, oproti těm, kteří brambory nekonzumovali. Dále čtěte: Zdravé tuky, probiotické doplňky a další způsoby, jak rychle posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla.
Zdroj: Harvard Health, The New England Journal of Medicine.