Strava s nízkým obsahem masa je spojena s nižším rizikem rakoviny, zjistili vědci

Zdraví 27. února 2022 | 16:38 — Mirka Malá
Stále větší počet lidí přechází na stravu s nízkým obsahem masa. Mají pro to různé důvody, ale zdraví je často uváděno jako nejčastější motiv.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci našli souvislost mezi zákeřnou nemocí a nezdravým stravováním / Pixabay

A mají pravdu. Velké množství výzkumů ukázalo, že rostlinná strava může mít mnoho zdravotních výhod včetně snížení rizika chronických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu a srdeční choroby. A dvě velké studie EPIC-Oxford a Adventist Health Study-2 navíc zjistily že vegetariánská nebo pescatariánská strava, tedy ta, kde jediné maso na jídelníčku je ryba nebo mořské plody, může souviset s nižším celkovým rizikem rakoviny. 

A výsledek? Ve srovnání s běžnými konzumenty masa studie zjistila, že riziko vzniku jakéhokoliv typu rakoviny bylo o 2 procenta nižší u lidí se stravou s nízkým obsahem masa, o 10 procent nižší u pescatarianů a o 14 procent nižší u vegetariánů. 

Specifická rizika rakoviny

A jak strava ovlivňuje riziko vzniku tří nejčastějších typů rakoviny? Vědci zjistili, že lidé, kteří jedí maso málo, mají o 9 procent nižší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku ve srovnání s běžnými konzumenty masa. Předchozí výzkumy také ukázaly, že vyšší příjem zejména zpracovaného masa je spojen s vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Ženy, které jedly vegetariánskou stravu, měly o 18 procent nižší riziko postmenopauzální rakoviny prsu ve srovnání s běžnými konzumenty masa. Tato asociace však byla z velké části způsobena zejména nižší průměrnou tělesnou hmotností u vegetariánek.

Souvislost mezi červeným a zpracovaným masem a rizikem rakoviny je dobře známá, proto se také obecně doporučuje lidem omezit množství těchto potravin, které konzumují jako součást své stravy. Také se doporučuje, aby lidé konzumovali stravu bohatou na celozrnné obiloviny, zeleninu, ovoce a fazole a také si udržovali zdravou tělesnou hmotnost, aby se u nich snížilo riziko rakoviny. Čtěte také: Po infekční nemoci je třeba provést generální úklid. Některé části domácnosti vyžadují zvláštní péči.

Zdroj: Science Alert, The Conversation.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Jak dopadla hvězda středoškolských filmů? Amanda Bynes sekla s drogami a učí se na kosmetičku

Jak správně uskladnit hlávky zelí, aby neoschly a uchovaly si...

Vyrobit si přírodní podzimní dušičkovou výzdobu na hrob...

Jak povzbudit k životu usychající vřes. Stačí dvě lžíce...

Nevhodné stanoviště, malá jáma, chybějící opora a další...

Jak využít spadané listí na zahradě. Vyrobte si z něj...

Chraňte v říjnu jabloně před škůdci a chorobami. Postřik...

Zavřít reklamu