Letní zažívací potíže. Vyzrajte nad nimi jednoduše díky potravinám s vysokým obsahem probiotik

Zdraví 13. srpna 2022 | 09:54 — Zuzana Procházková
Během léta mnoho z nás trpí na různé zažívací potíže, které mohou někdy skončit i návštěvou u lékaře. Přitom lze těmto problémům jednoduše předcházet, a to díky potravinám s vysokým obsahem probiotik. V tomto článku vám prozradíme, o jaké potraviny se jedná.
Další 3 fotografie v galerii
Zdravý životní styl je pro člověka zásadní / Depositphotos

Zdravý životní styl je pro náš imunitní systém zcela zásadní. Mnozí si však neuvědomují, že právě trávení hraje klíčovou roli. Důvod je prostý. Až 80 procent buněk imunitního systému je ukryto právě ve střevech. Jestliže je trávicí systém v nerovnováze, a tedy začnou škodlivé bakterie převažovat nad těmi prospěšnými, můžeme pociťovat různé trávicí potíže jako například průjem, zácpu, nadýmání či bolesti břicha. Proto je potřeba zařadit potraviny s vysokým obsahem probiotik.

Co to jsou probiotika

„Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů (živých bakterií), které jsou prospěšné pro náš organismus. Pomáhají při trávení a zpracování potravy, dále pozitivně ovlivňují imunitní systém, bojují proti patogenním bakteriím a zároveň jsou užitečné při snížení krve, a to díky produkci bioaktivního vitaminu K,“ vysvětluje Mgr. Lubica Sobčíková. Mnoho lidí se však uchyluje k zakoupení probiotik v lékárně místo toho, aby spíše zařadili potraviny, které obsahují velké množství probiotik v přírodní podobě. O které potraviny se tedy jedná?

Kefír

Kefír je rozhodně jedním z nejlepších zdrojů zdraví prospěšných probiotik. Jedná se o kvašený mléčný nápoj, který se získává přidáním mléka ke kefirovxým zrnům. Tato kefírová zrna představují ony prospěšné bakteriální kultury kvasinek a laktobacilů. Kromě toho kefír obsahuje vitamin B12, K, dále vápník, hořčík a esenciální aminokyseliny.

Kombucha

Kombucha je japonský fermentovaný perlivý nápoj, jenž se vyrábí z černého nebo zeleného čaje, a dále s komunové houby SCOBY. Nápoj se po uvaření nechává zhruba na týden kvasit a výsledkem je velmi zdraví prospěšný nápoj, který podporuje trávení, má detoxikační účinky a podporuje imunitu. O dalších zdravotních přínosech užívání kombuchy se dočtete v této nedávné zahraniční studii.

Jogurt

Na druhém místě po kefíru si stojí obyčejný bílý jogurt, který však musí mít na obalu napsáno, že obsahuje živé kultury, tedy že zraje v kelímku. Oproti mléku mohou jogurt konzumovat také lidé s intolerancí na laktózu. Dále jogurt vedle probiotik obsahuje také bílkoviny, vitamín D a vápník.

Kysané zelí

Kysané zelí se řadí mezi kvašené, tedy fermentované, potraviny, které obsahují enzymy podporující trávení a obnovující celou střevní mikroflóru. Je však potřeba zdůraznit, že kysané zelí obsahuje tato prospěšná probiotika jen v případě, pakliže neprošlo procesem pasterizace. Dále čtěte: Co vás čeká, když přestanete pít alespoň na jeden týden kávu? Dočasné zhoršení trávení, ale i lepší zvládání stresu.

Autorský článek, další zdroj: Mgr. Lubica Sobčíková, Science Direct.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu