Vědci se podívali na zoubek červenému melounu. A odhalili zajímavé věci
Jelikož červený meloun patří k létu, zde je několik faktů, které jste o něm možná nevěděli.
Co obsahuje
Meloun obsahuje velké množství lykopenu, betakarotenu i vitamínu C. Navíc 100 gramová porce obsahuje pouze kolem 30 kcal, takže se velmi dobře hodí k hubnutí. V melounu je dokonce víc lykopenu než v syrových rajčatech. Červený meloun obsahuje 1,5krát více lykopenu než čerstvá rajčata a je považován za jeden z jeho nejbohatších zdrojů vůbec.
Co je lykopen
Jedná se o červený pigment, který dává ovoci a zelenině typickou barvu. Podle mnohých studií zvýšení hladiny lykopenu v těle pomáhá snížit úroveň LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Rovněž se spojuje s prevencí rakoviny prostaty a podporou zdraví kostí. Kromě toho má silné protizánětlivé vlastnosti a podporuje imunitu.
Největší množství lykopenu je v dozrálém melounu. Lykopen je antioxidant, který je rozpustný v tucích. Jeho vstřebávání tedy můžeme podpořit přidáním kvalitních tuků. Výbornou volbou je přidat k melounu avokádo.
Aminokyselina citrulin a erekce
V melounu se nachází aminokyselina citrulin. Citrulin má schopnost přeměnit se v těle na arginin, který má následně vliv na hladinu oxidu dusnatého. Ten pak působí pozitivně v oblasti regenerace a zajišťuje vyšší přísun potřebných látek do svalů. Výhodou citrulinu je jeho rozklad až v krvi, kdežto arginin se spotřebuje při mnohých dalších trávicích pochodech.
Zmíněné aminokyseliny podporují krevní oběh, posilují obranyschopnost organismu a mohou být užitečné pro ty, kteří trpí obezitou nebo diabetem typu 2. Navíc citrulin snižuje bolest svalů. Podle odborníků má podobné účinky jako viagra.
Výživná jsou i melounové semínka
Úžasně výživné jsou i melounová semínka, zejména pokud jsou naklíčená. Mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků, vitamínů skupiny B a hořčíku. Vědci zjistili, že melounová semínka jsou bohatým zdrojem vlákniny a minerálů.
Je vidět, že když se zakousnete do sladkého červeného melounu, nejásají jen vaše chuťové buňky, ale poděkuje vám celé tělo.