Pampelišky patří k jaru. Víte, jak moc nám mohou být prospěšné?

Zdraví 25. března 2018 | 10:00 — Monika Moorová
Důkazy o tom, zda je či není pampeliška zdraví prospěšná, zatím neexistují, lépe řečeno nejsou vědecky podložené. Naše babičky však na ní nedaly dopustit. Využití má mnoho. Nechte se inspirovat.
Další 3 fotografie v galerii
Pampelišky patří nepochybně ke stálicím jara, ale nejen to / Shutterstock

Celá rostlinka je jedlá a má specifickou nahořklou chuť. Jíst můžete každou její část bez výjimky. Podívejte se, jak je zužitkovat. Znáte strom s nejvyšší koncentrací živin a antioxidantů na světě? Čtěte více.

Pampeliškové listy do salátů

Listy, zejména mladé, které neobsahují mléko, se dají použít na salát. Doporučuje se sníst během 6 týdnů každý den hrst čerstvých listů ochucených citronovou šťávou. Mají pročišťující a posilující účinek a zlepšují činnost vnitřních orgánů.

Pampeliškový kořen

Pampeliškový kořen je nahořklý, ale účinný. Přestože se kořen sklízí brzy na jaře (v březnu), jeho účinky neovlivní ani pozdější sklizeň (říjen / listopad). Kořen bychom neměli poškodit, řežte ho podélně. Očistěte ho vodou a pak jej usušte. Sušení by mělo být rychlé, ideálně pod umělým teplem. Usušené kořeny skladujte v uzavíratelných nádobách.

Hořčiny obsažené v kořenu podporují vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin, takže se zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu. Příznivé účinky kořene pampelišky jsou znát i na zlepšení činnosti jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu.

Co obsahují pampeliškové listy?

  • vitamin C
  • vitaminy skupiny B
  • provitamin A
  • draslík
  • sodík
  • hliník
  • měď
  • železo
  • vápník
  • křemík
  • důležitou součástí je i chlorofyl a inulin

Pampeliškové květy

Rostlinky nám mohou posloužit i na přípravu medu. Pampeliškový med sice není v pravém slova smyslu med, ale recept na jeho přípravu je velmi jednoduchý. Natrhejte asi tak 400 květů pampelišky a pořádně je omyjte. Dejte je do velkého hrnce, zalijte litrem vody, přidejte kolečka omytého citronu a vařte 15 minut. Nechte odstát do druhého dne. Pak je přeceďte, přidejte cukr a za stálého míchání vařte, až směs zhoustne.

Pampeliškový med má pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy. Využijte sílu přírody a zařaďte léčivé byliny do svého života. Vyplatí se to.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu