Sirup, který nikdy nezklame. Nejlepší doba na sběr květů se nezadržitelně blíží
Pil se jen tak rozředěný vodou nebo během chladnějších období se přidával do čaje, kde plnil roli přírodního léku proti nachlazení a na posílení imunity. Výborný je i česnekový sirup. Již pět kapek na kostce cukru udělá zázraky!
Kdy trhat květy bezu?
Květy sbíráme za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím, většinou v červnu až v červenci. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu a při teplotách do 40 °C, před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek.
Jak připravit sirup chutný a léčivý sirup z květů?
Na 1 litr sirupu budete potřebovat
- 10 kusů květů černého bezu
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 30g kyseliny citronové
- šťávu a kůru z 1 citronu
- pěknou flašku se špuntem
Postup
Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.
Vodu a cukr přiveďte k varu a míchejte, než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte a nechte stát 2-3 dny v chladu. Potom sirup přeceďte a uchovávejte rovněž v chladu. Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí.
Jak černý bez prospívá našemu organismu?
- Černý bez působí proti skleróze
- Regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu
- Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, pomáhá při horečce, kašli a chrapotu, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání
Nebojte se využít sílu přírody. Zařaďte léčivé byliny do svého života. Tady je silná pětka, kterou se vyplatí mít stále po ruce.