I super zdravé avokádo vám může pořádně uškodit. Kdo by měl na tuto pochoutku raději zapomenout?
Je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů C, E, K, H, B3 a B5 . Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou velmi kvalitní tuky. O jiné velmi užitečné potravině, jsme psali před časem.
Vědci však přišli s šokujícím zjištěním. U některých lidí může mít zdravý cholesterol v kombinaci s častou konzumací avokáda fatální následky. Rozhodující je cholesterol. Cholesterol je tuková látka a pro náš organismus je nezbytná. Rozeznáváme špatný cholesterol, LDL, a dobrý cholesterol, HDL. Zatímco dobrý cholesterol se nachází v rostlinné stravě a považuje se za zdraví prospěšný a pro naše tělo nezbytný, špatný cholesterol do svého těla dostáváme především ze živočišných tuků a jeho zvýšená hladina může způsobit kardiovaskulární onemocnění.
Studie však odhalila, že nejen špatný cholesterol, ale i tzv. dobrý cholesterol, může v určitých případech nadělat v organismu pořádně škody.
Vědci z Cambridgeské univerzity zkoumali záznamy pacientů s genovou mutací SCARB1. Tato mutace způsobuje, že vysoká hladina látky HDL-C, tedy zdravého cholesterolu, u nich může rozvinout kardiovaskulární onemocnění.
Jakou roli však v tomto zjištění hraje avokádo? Při snaze o snížení špatného cholesterolu se obecně doporučuje nahradit živočišné tuky rostlinnými, a tím si zvýšit hladinu zdravého cholesterolu. Avokádo díky své neutrální chuti nahradí mnoho potravin, včetně másla či smetanových pomazánek, mnozí po něm sahají každý den. Pokud se však ve vašem těle nachází zmutovaný gen SCARB1, můžete si pořádně uškodit. Trápí vás zvýšený cholesterol? Možná máte nedostatek vzácného vitamínu.
„Toto je první studie, která poukazuje na fakt, že v některých případech může "zdravý" cholesterol zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění," vysvětluje jeden z autorů studie, profesor Adam Butterworth.
Dobrá zpráva je, že zmíněný zmutovaný gen má údajně pouze 1 ze 1700 lidí. Pro většinu lidí je tedy avokádo i nadále zdraví prospěšnou potravinou.