Zapomenutá pohanka: Hotový poklad, který léčí řadu potíží
Dokáží totiž léčit a chránit celý cévní systém a krevní oběh, léčí řadu potíží. Například křečové žíly, ale ocení ji také muži, které trápí impotence.
Co pohanka obsahuje?
- Pohanka má pozitivní vliv na krevní oběh a cévy díky tomu, že obsahuje velké množství bioflavonoidu, který je znám jako rutin nebo vitamin P. Jde v podstatě o nejlepší přírodní zdroj rutinu.
- Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitaminů B1 a B2, niacin, vitamin E a C.
- Obsah škrobu v pohance se pohybuje 55 – 70 % v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.
- Obsahuje nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou (37 – 48 %), a kyselinu linoleovou (1,9 – 2,8 %), které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a fungují i jako prevence aterosklerózy.
- Pohanka obsahuje aminokyselinu lysin, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů (původci oparů) a její obsah je až čtyřnásobně vyšší než třeba u obilovin.
- Je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Pohanka a její produkty obsahují 3,4 – 5,2 % celkové vlákniny, přičemž 20 – 30 % je rozpustné.
Kde všude pohanka pomáhá?
- pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách, hemoroidech
- rutin v pohance pomáhá při zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu
- posiluje vazivové tkáně
- podporuje prokrvování
- posiluje nedostatečné libido a potenci
- preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě
- posiluje imunitní systém
- působí na regulaci krevního oběhu
- pomáhá též při tak závažných potížích, jako jsou žaludeční a dvanácterníkové vředy
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi
Rutin plní svoji funkci v lidském těle nejlépe v kombinaci s vitaminem C, je proto dobré pohanku kombinovat s ovocem a zeleninou s vysokým obsahem "céčka". O jiné zelenině bohaté na rutin, jsme psali zde.
Jak pohanku konzumovat?
Pohanka se používá loupaná, lehce osmažená a uvařená jako příloha. Dělají se z ní slané i sladké kaše. Mele se na mouku a tu pak můžete jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod.
Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových a masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžete připravit také chutné pomazánky, například česnekovou. Je také vhodnou přílohou k masu a rybám, hodí se do curry, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků. Výborné je také pohankové rizoto.