Jak doplnit probiotika snadným a levným způsobem
Probiotika jsou často skloňována v souvislosti s lidským zdravím. Jde o "hodné" bakterie, které mají bydlet v naší zažívací soustavě a spolupodílet se na trávení a na fungování našeho imunitního systému. Až potud je vše v pořádku. Potíž ale nastává ve chvíli, kdy v rámci nabídky výrobců a pod vlivem masívní reklamy je nám doporučováno kupovat nejrůznější lahvičky s obsahem relativně malého množství nápoje, který obsahuje zaručeně obrovské množství hodných bakterií.
Mléčné nápoje a probiotika
Vedle mléčného nápoje kupujeme totiž ještě velký obsah cukru, umělých barviv a příchutí, které mají nápoji dodat šmrnc. Celý produkt je průmyslově upravován, konzervován, skladován, převážen. Představa, že jeho vypitím pomůžeme svému zdraví, je proto naprosto mylná a nesmyslná.
Obsah cukru je naopak živnou půdou pro množení nežádoucích bakterií ve střevech. Barviva, stabilizátory, emulgátory a konzervanty jsou s největší pravděpodobností spíše příčinou našich zažívacích a dalších potíží.
Stačí obyčejný jogurt
Přitom jako zdroj probiotik poslouží jakýkoli kysaný mléčný výrobek. Skvěle poslouží bílý jogurt s živými kulturami, kefír či cokoliv podobného. Máte-li přístup k domácímu mléku, můžete si vyrobit skvělý jogurt sami doma. Obsahem probiotik předčí ty kupované a nebude obsahovat žádné přídavné látky. Je tu ale otázka, zda je vůbec zapotřebí konzumovat mléčné výrobky, neboť poměrně značná část lidstva je na ně alergická. Naštěstí existují i jiné zdroje probiotik.
Kvašená zelenina
Příslušné hodné bakterie vznikají i při kvašení jiných potravin, zejména při kvašení zeleniny. Typickým příkladem v našich končinách je kysané zelí. To splňuje řadu kritérií, které ho předurčují k používání. Je dobře skladovatelné, je dostupné a je z místních zdrojů. Hlávky zelí k nám neputují přes půl světa a navíc lze vyrábět kysané zelí i v domácích podmínkách. Abychom ale měli z kysaného zelí příslušný zisk hodných bakterií, je třeba ho konzumovat v syrovém stavu. Vařením ničíme jak bakterie, tak vitaminy.
Vedle kysaného zelí je vhodné používat i jiné druhy zeleniny. Dalším typicky českým zástupcem jsou tzv. "rychlokvašky", tedy okurky, které projdou procesem kvašení v nálevu. Můžete si ale také připravovat zeleninu kimči a další podle chuti.
Pomůže i kyselé zelí
Kysané zelí a další kysaná zelenina má obrovskou výhodu v tom, že neobsahuje přebytečné množství cukrů a dalších přidaných látek. Svým obsahem hodných bakterií potom přímo stimuluje imunitní systém. Vedle toho snižuje i hladinu cukru v krvi a zvyšuje účinnost inzulinu. Benefity tohoto působení se netýkají jen lidí nemocných cukrovkou, ale obecně všech lidí. Víte, že zelná voda má nesmírně blahodárné účinky na naše tělo? Psali jsme zde.
Vedle toho dochází po konzumaci kysaného zelí a podobných výrobků k poklesu hladiny cholesterolu, což se rovněž pozitivně projeví na lidském zdraví. O výhodách dávek vitaminu C jsme psali už mnohokrát.