Zbavte se popraskaných pat. Kráse nepřidají a často i bolí

Krása 29. prosince 2019 | 07:02 — Anna Novotná
Obzvláště teď v zimě trpí pokožka celého těla nadměrným vysušováním a týká se to i našich pat. Suché paty přitom nevypadají vůbec hezky. Navíc suchá a ztvrdlá kůže na patách může po čase začít praskat, což je značně bolestivé. Nad tímto problémem rozhodně nestačí mávnout rukou.
Dalších 5 fotografií v galerii
Díky pravidelné péči už vás popraskané paty nebudou trápit / Shutterstock

Pokud na suchou a ztvrdlou kůži na patách trpíte, může za to možná genetika, ale i věk nebo roční období. Často se popraskané paty objevují u těhotných žen, lidí s nadváhou nebo těch, kteří musejí v souvislosti se svým zaměstnáním hodiny stát na nohou. Někdy si člověk způsobí popraskání pat i sám tím, že nosí špatnou obuv.

Ať už máte suché paty z jakéhokoliv důvodu, rozhodně se vždy vyplatí s tím bojovat. jednak se pak nebudete stydět vystavovat své nohy v otevřených botách, ale hlavně se vyvarujete bolesti způsobené prasklinami v kůži. Do prasklin se totiž snadno dostanou nečistoty, které se časem zanítí a bolest se stane nesnesitelnou.

Vsaďte na prevenci

Ze všeho nejdůležitější je prevence a ta v tomto případě spočívá v pravidelném odstraňování staré kůže. Podle odborníků by si člověk měl odstraňovat odumřelou kůži z pat alespoň jednou týdně.

Zda použijete speciální škrabky, pemzu nebo si raději zajdete na pedikúru, kde vám ztvrdlou kůži odstraní skalpelem, už je jen čistě na vás.

Hydratace je základ

Po každém mechanickém odstranění odumřelé kůže je nutné paty pořádně hydratovat. Trh nabízí mnoho druhů krémů, takže si stačí jen vybrat, který bude vyhovovat právě vám. Hydratační krém ale nemusíte nanášet jen po ošetření pat pemzou či škrabkou, ale ideálně promazávejte své nožky každý den, ideálně před spaním.

A snažte se omezit dlouhé horké sprchy. Příliš teplá voda totiž způsobuje vysušování kůže, což vám rozhodně neprospěje. Podle dermatologů je pak důležité zavlažovat své tělo i zevnitř, takže si dobře hlídejte pitný režim. 

Lázeň pro vláčné paty

Čas od času dopřejte unaveným patám speciální lázeň, která pokožku zvláční a zjemní. Než půjdete spát, ponořte nohy na 10 až 15 minut do vlažné vody s několika  kapkami oleje tea tree, olivového oleje, mléka nebo medu. Dobré je do vody přidat také mořskou sůl nebo levandulový či konopný olej, který dokáže ošetřit i hlubší ranky a praskliny.

Co se týká babských rad, osvědčil se například sádelný zábal. Nožky pomažte sádlem, zabalte do igelitového sáčku nebo potravinové fólie a dejte si bavlněné ponožky. Místo sádla lze použít i tvaroh. Dále čtěte: Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Jíme více zeleniny a méně masa a cukru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu