Dostali jste nádherný pugét květin? Stačí jen pár maličkostí a kytice vám vydrží i několik týdnů

Ostatní 29. července 2021 | 13:10 — Zuzana Procházková
Kytice z čerstvě nařezaných květin je jeden z nejkrásnějších dárků. Abyste se však z pugétu květin mohli radovat co nejdéle, je potřeba dodržet pár věcí. Základem je však ostrý nůž a čerstvá voda.
Další 3 fotografie v galerii
Co dělat, aby vám kytice řezaných květin vydržela co nejdéle / Depositphotos

Jistě každému udělá kytice čerstvě řezaných květin nesmírnou radost. Navíc je tento dárek pak skvělou dekorací v interiéru, která případně místnost krásně provoní. Problémem však je to, že spousta květin kvůli nesprávné péči velmi rychle vadne a hnědne. Ukážeme vám proto, co dělat, aby vaše květiny vydržely krásné co nejdéle.

Tip číslo 1: Seřezat nebo rozdrtit stonek

Jednou z nejdůležitějších věcí je seříznutí stonků květin předtím, než je dáte do vázy s vodou. Proto si tedy vezměte nějaký velmi ostrý nůž a na šikmo odřízněte dva až tři centimetry u každé květiny. Tento proces je potřeba opakovat zhruba každé tři dny, neboť bakterie v místě řezu postupně zamezují květině možnost absorbovat vodu.

Pokud jste dostali kytici s tulipány nebo například narcisy, tedy se jedná o cibuloviny, tak v tomto případě květiny seřežte rovným řezem (ne šikmým).

Oproti tomu u květin s tvrdými stonky, což jsou například hortenzie nebo šeřík, je nejvhodnější na stonky použít kladívko. To tím způsobem, že konec stonku šeříku nejprve naříznete do kříže a poté kladívkem či paličkou lehce rozdrtíte, aby byla rostlina schopna přijímat vodu na větší ploše.

Nakonec po odřezání či rozbití konce stonku květin je potřeba, abyste zkontrolovali, zda nebude nějaký list ve váze ve vodě. Pokud ano, tak ho odřízněte. Listy pod vodou by mohly způsobit rychlejší zahnívání rostliny.

Tip číslo 2: Vydezinfikovat vázu a měnit pravidelně vodu

Jakmile budete mít květinu seříznutou a budou odtrhány všechny spodní listy, je vhodné se zaměřit na vázu. Zde myslete na to, aby byla váza pořádně vymytá a vydezinfikovaná. To můžete udělat jednoduše pomocí čisticích přípravků na domácnost. Nepoužívejte však ty s chlorem, neboť je na ně spousta rostlin citlivých.

Poté nalijte do vázy čistou vodu o pokojové teplotě, díky čemu zamezíte teplotnímu šoku rostlin. Jedinou výjimkou jsou tulipány, kterým dopřejte vodu studenou. Ideální objem vody ve váze poznáte tak, že hladina sahá zhruba do dvou třetin stonků.

Tip číslo 3: Přisypat sáček s výživou

Správně byste ke každé zakoupené kytici měli dostat v květinářství sáček se speciální výživou, jež má zároveň dezinfekční účinek. Jakmile si tedy přichystáte vázu s vodou, tak do ní nasypte polovinu objemu sáčku. To bohatě stačí. Druhou polovinu si ponechejte na výměnu vody. Jestliže jste sáček nedostali, můžete jej nahradit cukrem, aspirinem, dřevěným uhlím nebo například jednou sodou.

Tip nakonec: Nemíchat nové rostliny se starými

Květiny ve váze budou mít delší životnost, pokud k nim nebudete přidávat žádné nové květiny. Dále čtěte: Geniální trik, jak bleskově vypeckovat třešně. Navíc jej zvládnou i děti.

Zdroj info: edwardsrailcar.com, bydlimechytre.cz, sazenicka.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu