Stále více párů nemůže přirozeně počít dítě. Problémy s otěhotněním se týkají mužů i žen

Vztahy 20. září 2021 | 16:35 — Marcela Plachá
Stále více párů nemůže přirozeně počít dítě. Už nyní je zřejmé, že situace se bude zhoršovat. Čím jsou státy vyspělejší, tím více mají problém s plodností. Lidský organismus zřejmě potřebuje primitivnější a čistší zacházení.
Další 3 fotografie v galerii
Otázku plodnosti řeší lidé často až příliš pozdě / Depositphotos

Jedním z důvodů narůstající neplodnosti ve vyspělých zemích je posunutí mateřství do pozdějšího věku, přestože optimální věk pro otěhotnění je u ženy 25 let. Po 35. roce je pravděpodobnost přirozeného oplodnění jen asi 14 %. „Je zajímavé, že se dožíváme mnohem vyššího věku než naši předci, ale období první menstruace, plodnosti a nástup klimakteria u žen zůstávají stejné po staletí, možná i tisíciletí. Stejně tak i u mužů je biorytmus stejný,“ uvádí MUDr. Kateřina Pospíšilová. Snížená plodnost u žen podle ní souvisí i s masivním užíváním antikoncepce v posledních 40 letech. Antikoncepce zásadně zasahuje do organismu.

Krize mužské plodnosti

Dalším neméně důležitým faktorem klesající plodnosti je i klesající kvalita spermií. Uvádí se, že až 40 % případů neplodnosti je spojováno s mužskou fertilitou. Za posledních 40 let klesl počet spermií o 52,4 % a výrazně narostl počet jejich abnormalit. „Jistě zde hraje významnou roli oxidační stres způsobený wi-fi radiací a zahřívání genitálu při nošení mobilů v kapsách kalhot.  Zařízení produkující elektromagnetickou radiaci jsou zaváděna nesmírně rychle, aniž bychom důkladně studovali jejich vliv na lidské zdraví a plodnost. Významnou roli hraje i kvalita stravy a vody,“ zdůrazňuje Pospíšilová.

„Pokud si třeba kupujeme vodu v plastové láhvi nebo jíme či uchováváme potraviny v plastových nádobách, pravděpodobně se kontaminujeme nebezpečnými chemikáliemi. Samozřejmě o vysoké koncentraci estrogenů přirozených či umělých v pitné vodě a jejich vlivu na lidské zdraví a reprodukci není třeba hovořit,“ dodává.

Pomůže i akupunktura

Studií o vlivu tradiční čínské medicíny na plodnost je celá řada. Mnoho IVF center v zahraničí i ČR svým klientkám nabízí akupunkturu, která zde má velmi dobré výsledky. Všeobecně se klade v tradiční medicíně důraz na posílení ledvin, třeba i stravou, kdy se doporučují konzumovat vlašské ořechy, hovězí vývary, bílé fazole nebo houba cordyceps. Omezit se musí vše, co dává ledvinám zabrat, tedy chemicky upravené polotovary a všeobecně nepřirozená umělá strava. Z bylin se doporučuje drmek, dioskorea, prorostlík, ženšen, rehmánie lepkavá nebo pivoňka mléčnokvětá.

Psychika na prvním místě

„Každá nemoc neboli stav, ve kterém se ocitáme, má svůj důvod. My sami si tyto stavy vytváříme tím, jakým způsobem procházíme životem, tím, jakým způsobem přemýšlíme, jak je založena naše rodina, jak nás vychovávali rodiče, co nám do života předali, jaké máme priority,“ říká MVDr. Jiří Bednář. Každá situace, do které se dostaneme (od velmi závažné až po naprosto banální), má vždy minimálně dvě řešení. Rozhodujeme se nesčetněkrát za den. A tato menší či větší rozhodnutí vytváří celý náš život.

Je proto dobré určit si svou cestu, ujasnit si, jaké jsou mé plány, čeho chci docílit, kde se vidím za pět let... Jak poukazují psychologové, tím, že je v moderním světě mnoho možností, lidé často mění svůj životní směr a své záměry. A pak je vše příliš nejisté a nestálé. Návštěva psychloga či psychoterapeuta tedy rozhodně pomůže. Pozor na kouče, kteří (na rozdíl od psychlogů) nejsou hrazeni z veřejného pojištění a často mají jen malé vzdělání a nedostatek zkušeností. Vždy je třeba si správně vybrat. Jak moc nás ovlivňuje psychika, jsme psali také zde.

Zdroj: tradicni-terapie.cz, americanlifestylemag.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu