Zásady práce s drůbežím masem. Kvůli časté chybě můžete ohrozit své zdraví

Zdraví 09. října 2021 | 10:44 — Anna Novotná
O své zdraví se chce asi každý starat co nejlépe. Začíná to už přípravou jídla, u které se jistě snažíte dodržovat základní hygienická pravidla. Někdy se to s nimi ale nesmí přehánět, protože byste mohli nadělat více škody než užitku.
Další 3 fotografie v galerii
Víte, kdy nám může přehnaná hygiena uškodit? / Depositphotos

Konkrétně jde o zpracování drůbežího masa, které se těší velké oblibě. Mikrobiologičtí odborníci přišli na zásadní chybu, které bychom se v zájmu vlastního zdraví měli vyvarovat.

Nečekaný způsob kontaminace

Než začnete drůbeží maso upravovat, pravděpodobně jej omyjete a osušíte papírovými ubrousky. Spoléháte tak na to, že smyjete bakterie, které se na masu mohly uchytit při zpracování, tedy při manipulaci s ním při výrobě a v obchodě. Jenže to není tak docela pravda. Omytím pod proudem tekoucí vody totiž vzniká neviditelný aerosol v podobě mikroskopických kapiček, které mohou po rozptýlení kontaminovat okolí. Pokud tedy na kuchyňské lince současně zpracováváte například čerstvou zeleninu na salát, bakterie se na ni mohou dostat. A to platí i o přípravě jiných druhů mas.

Špatně připravené nebo nedostatečně tepelně zpracované jídlo má na svědomí dle statistik statisíce lidí po celém světě. Mluvíme například o potížích způsobených bakteriemi salmonely, listeriemi nebo kampylobakterem, jejichž výskyt je spojován převážně s drůbežím masem. Problém představuje i manipulace s masem holýma rukama, kterými se po nedostatečném omytí mohou bakterie přenést na další suroviny.

Zásady přípravy syrového masa

Doporučuje se tedy se syrovým masem, především drůbežím, manipulovat například v jednorázových rukavicích. Nestojí mnoho, můžete je mít stále po ruce a zajistí vám větší klid. Měli byste také mít zvláštní kuchyňské prkénko jen pro přípravu syrového masa, které je vhodné po přípravě a umytí opláchnout octovou vodou. Totéž platí o noži. Rozhodně byste neměli jedním nožem krájet syrové maso a poté další suroviny.

Skladování v lednici

Opatrnosti dbejte i při skladování masa v lednici. Z balení totiž může prosakovat šťáva z masa. Nemělo by se proto dotýkat jiných potravin, být skladováno separátně a podloženo například talířem. Nedoporučuje se ani používání masa po skončení trvanlivosti, a to i když se vám bude na pohled nebo po přičichnutí zdát v pořádku. Čtěte také: Nepodceňte výběr materiálu na stěnu za kuchyňskou linkou. Prioritou musí být vždy funkčnost.

Velmi důležité je důkladné tepelné zpracování. Drůbeží maso se považuje za bezpečné pro konzumaci, pokud je připravováno nejméně 20 minut při teplotě vyšší než 70 stupňů Celsia. Ke kontrole můžete použít i teploměr na maso. Může se hodit při krátkých úpravách masa nebo když preferujete pomalé pečení při nižších teplotách. 

Zdroj: NHS.uk, rd.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu