Bleskově rychlé houskové knedlíky, které zvládne každý. Na přípravu stačí jen deset minut

Ostatní 24. října 2021 | 08:59 — Zuzana Procházková
Není nad poctivé nadýchané houskové knedlíky, které si uděláte doma sami k nedělnímu obědu. S tímto receptem je navíc zvládne úplně každý a díky jedné tajné surovině se vždy povedou. Navíc, přípravou nestrávíte více jak 10 minut. To je určitě více než lákavé.
Další 2 fotografie v galerii
Na přípravě klasického houskového knedlíku není nic těžkého / Shutterstock

Možná jste nevěděli, že se v Evropě stále vedou dohady o tom, která země dala původ knedlíkům. I když se v Rakousku a Německu staly knedlíky velmi rychle oblíbenou přílohou, tak právě ty české předčily všechna očekávání a staly se fenoménem. Během první republiky se knedlíky postupně zdokonalovaly, neboť se staly přílohou obrovskému množství jídel. Právě tak vznikla národní česká jídla jako svíčková s knedlíkem či vepřo knedlo zelo.

Umění houskového knedlíku

Až do konce minulého století platilo nepsané pravidlo, že by dívka měla umět první udělat knedlíky a až poté se vdát. Jinak na manželství není plně připravena. To však samozřejmě v dnešní době neplatí. Přesto však se o umění knedlíků traduje a vznikají mnohé lokální recepty. Základem je však vždy mouka, voda nebo mléko, vejce, droždí a sůl. Doma vyrobené knedlíky se s těmi kupovanými nedají srovnat. Kupované se často drolí, jsou tam různá aditiva a nemají téměř žádnou chuť.

Knedlík jako jednoduchá příloha

Na přípravě klasického houskového knedlíku není nic těžkého. Navíc je to jedna z nejlevnějších příloh. Základem je mouka, ta by měla být hrubá, aby vznikla pórovitá konzistence knedlíku, díky kterému bude nadýchaný. Dle zkušených hospodyň a pekařů postačí na jedno kilo mouky jedno vejce. Kromě housek, které by měly být spíše suché, dbejte na čerstvost vajec, droždí i mléka.

Fígl bleskově rychlých knedlíků

Klasické knedlíky potřebují po umíchání těsta alespoň 45 minut na kynutí. Jestliže však na toto nemáte čas, existuje fígl, jak tento krok obejít. Prozradíme vám, jak na to. Výhodou je to, že knedlíky i bez kynutí budou naprosto dokonalé a nadýchané. Na 2 kusy houskových knedlíků si připravte následující ingredience:

  • 400 g hrubé mouky
  • 2 starší housky nebo rohlíky
  • 1 vejce
  • 250 ml perlivé vody
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • ½ lžičky soli

Příprava a postup

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Pečivo nakrájejte na malé kostičky, které nemusí být nutně stejné. Dále si vezměte velkou mísu, rozkvedlejte v ní vejce, přidejte perlivou vodu, prosátou mouku s kypřicím práškem a solí. Vařečkou zapracujte do hladkého a lesklého těsta, které se nepřichytává. Nyní do něj zapracujte pečivo. Těsto položte na pomoučený vál a vytvarujete dvě šišky. Poté vložte do vroucí vody a vařte 20 až 25 minut. Po uvaření můžete ihned krájet a podávat. Dále čtěte: Závislost na cukru. Proč vzniká a jak se jí zbavit jednou provždy.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, apetitonline.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu