Nekalé praktiky obchodníků. Špatně nakalibrovaná váha není jediný způsob okrádaní, dejte si pozor i na další techniky

Ostatní 28. října 2021 | 07:37 — Zuzana Procházková
Přišlo vám, že jste zaplatili za zeleninu na trhu víc, než ukazuje ručička váhy? Zaregistrovali jste, že v obchodě na váze čísla zvláštně přeskakují? Zaskočil vás prodavač, který neobvykle rychle vážil uzeniny? Pokud ano, pak zpozorněte. S největší pravděpodobností jste byli okradeni. Pochybných taktik, jak obchodníci na denní bázi okrádají zákazníky, je mnoho. V tomto článku se podíváme, na ty nejčastější.
Další 3 fotografie v galerii
Špatná kalibrace váhy je jedním z nejčastějších technik okrádání zákazníků / Shutterstock

Nejen na trzích, ale také v supermarketech se běžně můžete setkat s pofidérními technikami, které vás mají cíleně, ale nenápadně okrádat. Často se jedná o špatně zkalibrovanou váhu nebo machinace s mechanickou váhou, u které nejsou podvody tak zřetelné jako u digitální váhy. Možná si někteří z vás pamatují na skandál z roku 2015, kdy se zjistilo, že v obchodních řetězcích Kaufland je na váhách podložka, která reálně přidává na hmotnosti zboží, a okrádá tak lidi o desítky korun.

Bohužel na tyto podvodné techniky můžete narazit skoro kdekoliv a jejich stoprocentní eliminace nebude jednoduchá. Co však můžete, je naučit se rozpoznat na první pohled tyto podvodné techniky a nenechat se okrást. Pochopitelně podvodného prodejce nahlaste ihned na policii.

Nesprávná kalibrace váhy

Špatná kalibrace váhy je jedním z nejčastějších technik okrádání zákazníků. Prodejci moc dobře ví, že vám přičíst půl kila nebo kilo nemůžou, to by už bylo patrné. Co ale takových deset nebo dvacet deka? To už se někde skrýt dá. Tato falešná hodnota navíc je někdy ve váze už nastavena, jindy je dosažena přidáním například platové podložky nebo jiné nádoby. Proto vždy dávejte pozor na číselník na váze, aby byla na nule, a také si zkontrolujte, zda na ploše nejsou žádné jiné předměty, které by měly váhu přidávat.

Prodejce podezřele spěchá

Druhým velmi častým způsobem okrádání zákazníků je vážení jen „na oko“. Prodejce je v tomto případě až neuvěřitelně rychlý. Zboží hodí rychle na váhu, v sekundě řekne číslo a je hotovo. Tato podvodná technika se hodně váže k mechanickým váhám, ne k těm digitálním. Prodejce využije toho, že u mechanické váhy trvá chvíli, než se ručička ustálí, a navíc na ni zboží „hodí“ čímž se ručička posune na vyšší hodnoty. Dávejte si na tuto techniku pozor zejména na trzích.

Známá technika zákeřného vlasce

Technika s vlascem je populární zejména mezi staršími ostřílenými podvodníky. Tato technika je nejhůře rozpoznatelná, protože je vlasec průhledný, tedy téměř neviditelný. A v čem to celé spočívá? Prodejce přiváže vlasec k vážící misce a jakmile nastane doba vážení, tak jednoduše vlasec lehce přišlápne. Tím pádem je váha větší a zákazník nic nepozná. Vy však už nyní víte, na co se zaměřit. Proto, pokud budete mít podezření, si neostýchejte prohlédnout váhu a odhalit prodejce.

Zrádný ruční přepis čísel

Posledním velmi častým podvodným chováním je manuální přepis čísel. Tato technika je známá především u pouličních prodejců a trhovců, kteří vám cenu za vybrané zboží počítají ručně nebo na kalkulačce a pak jej znovu přepisují na účtenku. Omylem se přepočítají zde, uťuknou na kalkulačce zase tam a najednou máte zboží dvakrát tak dražší. Raději si proto vždy vše přepočítejte sami. Dále čtěte: Přírodní lék našich babiček na čištění tepen. Stačí tři týdny užívaní a pocítíte rozdíl.

Zdroj: idnes.cz, chalupari-zahradkari.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu