Samoty se není třeba bát. Single život může být velice naplňující

Vztahy 12. listopadu 2021 | 11:37 — Mirka Malá
Představa, že bychom šli do kina sami nebo se zúčastnili nějaké společenské akce bez doprovodu partnera, partnerky či alespoň kamaráda, mnohé doslova naplňuje hrůzou. Přitom takový single život může být velice naplňující.
Další 1 fotografie v galerii
Samoty se není třeba bát / Pixabay

V první kapitole své knihy Alonement Francesca Specter píše: "Čas o samotě byl jen fádní čekárnou, kterou bylo třeba tolerovat, dokud nepřišel skutečný život. Mělo to pro mě tak malou hodnotu. Samota byla fuška, něco, co mě zatěžovalo. To je důvod, proč, když zvažuji, zda strávit noc o samotě, nebo hledat v podstatě jakoukoli jinou možnost, tak často volím to druhé.“

Později ale autorka vysvětluje: "Naučit se vážit si času o samotě je bezpochyby tou nejradikálnější a nejdůležitější lekcí, kterou jsem se v životě dosud naučila.“

Nečekejte, až na vás někdo bude mít čas

Hledání druhé polovičky, nebo čekání na kamarádky či kamarády, až si najdou čas, aby s vámi zašli na skleničku nebo na výstavu, by se mohlo stát velmi komplikovanou a depresivní záležitostí.

Místo toho si uvědomte, že vy jste svojí jedinou důležitou společností a jen na vás záleží, jak si užijete svůj volný čas. Jak vysvětluje Specter ve své knize: "Všichni potřebujeme osamělost jako hodnotu samu o sobě k tomu, abychom byli našimi nejlepšími a nejautentičtějšími já, přestože žijeme v extrovertně orientovaném a technologiemi posedlém světě.”

Proč je to tak důležité? Je potřeba si uvědomit, že když žijete sami, je jen na vás, jaký váš život bude. A rozhodně by neměl být závislý na tom, zda potkáte tu pravou životní polovičku, nebo na tom, kdy si vaše okolí na vás udělá čas.

Když si například své koníčky užíváte o samotě, ať už jde o kino či cestování či další aktivity, užijete si ve skutečnosti mnohem více. Vaše zážitky budou intenzivnější, protože vedle sebe nebudete mít nikoho, kdo by vás rozptyloval nebo dokonce zrazoval od aktivit, které chcete podniknout.

I relax, který je v našich zrychlených životech tolik důležitý, budete prožívat intezivněji, než když na prodloužený wellness víkend pojedete s někým dalším. A v neposlední řadě "samota", která ve skutečnosti samotou ani není, poskytuje velkou dávku svobody. Můžete se totiž rozhodovat tady a teď a dělat prakticky vše, co vás zrovna napadne, na co máte náladu. A tak, jak chcete vy. A až to vyzkoušíte, možná budete překvapeni, že sami vlastně vůbec nejste. Budete poznávat nové lidi, vlastně ještě více nových lidí, než byste poznali, pokud byste někam vyrazili ve dvou nebo v partě. Dále čtěte: Sociální upír z nás vysává energii, když s ním trávíme čas. Poznejte ho a zbavte se ho.

Zdroj: Stylist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu