Vyrobte si vynikající domácí máslo. Potřebovat budete jen smetanu ke šlehání a 10 minut času

Ostatní 15. prosince 2021 | 18:47 — Zuzana Procházková
Pokud jste si nedávno kupovali kvalitní české máslo v obchodě, pak jste jistě zaregistrovali, že jeho cena citelně vzrostla. Máslo je však základní potravina, navíc je ho potřeba do těsta na vánoční cukroví. Vyrobte si proto máslo sami. Není na tom nic složitého a celý proces trvá pár minut.
Další 3 fotografie v galerii
Vyrobit domácí máslo zvládne každý za pár minut / Depositphotos

Tradiční vánoční cukroví se rozhodně neobejde bez kvalitního másla. Bohužel v poslední době je kvůli rostoucí inflaci cena másla mnohem vyšší, a proto se někteří lidé uchylují k zakoupení náhražek - margarínů. Margarín se sice jako máslo tváří, ale rozhodně vám tak křehké, chutné a voňavé cukroví neudělá.

Máslo a staročeská kuchyně

Máslo bylo už od pradávna velmi oblíbenou potravinou mezi hospodyňkami. Naše babičky na něm velmi rády smažily, vařily a i jej používaly k pečení. I proto se po másle jmenují mnohé koláče, zákusky nebo pečivo. Vzpomeňte si například na máslové housky nebo tradiční máslový koláč.

Dříve se máslo vyrábělo stloukáním

V dřívějších dobách se máslo vyrábělo stloukáním tekuté smetany, neboť to šlo nejlépe. Smetana se stloukala do té doby, než se začala tvořit šlehačka, která se odebírala a později přidávala do dortů. Když se smetana stloukala dále, začlo nakonec vznikat máslo. To bylo skladované v hliněných nádobách ve velmi chladných sklepech, kde vydrželo i dlouhou dobu.

Výroba másla vám dnes rozhodně nezabere tolik síly a času jako našim babičkám. Stačit vám bude pouze pár minut. Z jednoho litru smetany byste měli vyrobit zhruba 350 g másla a 600 ml podmáslí.

Jak vyrobit máslo za pár minut

Smetanu přelijte do šlehací nádoby nebo do jiné hluboké mísy a začněte šlehat. Začněte šlehat na nízké otáčky a jakmile začne smetana houstnout, můžete přidat rychlost. Za chvíli se z husté smetany bude tvořit tuhá šlehačka. Za normálních okolností byste v tomto momentě přestali šlehat a šlehačku byste použili na dorty nebo zákusky. Pro výrobu másla však musíte šlehat dál.

Zhruba za minutu šlehání se začne šlehačka postupně rozpadat a měnit se v hrudkovitou směs. To je z toho důvodu, že se začíná tvořit máslo, které se odděluje od tekuté složky. Šlehejte ještě chvíli, abyste ze smetany oddělili všechen tuk - máslo. Celý proces by měl zabrat maximálně deset minut.

Poté si vezměte cedník nebo utěrku a přeceďte hrudky másla. Tekutinu rozhodně nevylévejte. Jedná se o velmi lahodné a zdravé podmáslí, které můžete přidat například do buchet. Máslo nakonec lehce propláchněte pod studenou čistou vodou, abyste oddělili zbylé podmáslí. Případně jej můžete v míse se studenou vodou dvakrát či třikrát pořádně promnout, jako to dělávaly babičky.

Ve výsledku byste měli mít kompaktní hroudu másla, kterou zabalte například do potravinářské fólie a uložte do lednice. Čerstvé máslo byste neměli v lednici skladovat příliš dlouho. Pozor si dejte na to, aby bylo vždy v nějaké fólii, neboť nabírá pachy okolí. Dále čtěte: Vyrobte si kurkumové mléko. Tento přírodní elixír zdraví pomůže při celé řadě problémů.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz, thestayathomechef.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu