Zapomenutá pohanka: Hotový poklad, který léčí řadu potíží

Zdraví 05. prosince 2018 | 09:34 — Monika Moorová
Hodně lidí se mylně domnívá, že pohanka je obilovina. Patří přitom do čeledi rdesnovitých, stejně jako například rebabora nebo šťovík. Nejdůležitější ale je, že nenápadná semena této rostliny v sobě ukrývají hotový poklad.
Další 3 fotografie v galerii
Pohanka v sobě ukrývá velkou léčivou moc / Shutterstock

Dokáží totiž léčit a chránit celý cévní systém a krevní oběh, léčí řadu potíží. Například křečové žíly, ale ocení ji také muži, které trápí impotence.

Co pohanka obsahuje?

  • Pohanka má pozitivní vliv na krevní oběh a cévy díky tomu, že obsahuje velké množství bioflavonoidu, který je znám jako rutin nebo vitamin P. Jde v podstatě o nejlepší přírodní zdroj rutinu.
  • Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitaminů B1 a B2, niacin, vitamin E a C.
  • Obsah škrobu v pohance se pohybuje 55 – 70 % v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.

  • Obsahuje nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou (37 – 48 %), a kyselinu linoleovou (1,9 – 2,8 %), které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a fungují i jako prevence aterosklerózy.
  • Pohanka obsahuje aminokyselinu lysin, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů (původci oparů) a její obsah je až čtyřnásobně vyšší než třeba u obilovin.
  • Je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Pohanka a její produkty obsahují 3,4 – 5,2 % celkové vlákniny, přičemž 20 – 30 % je rozpustné.

Kde všude pohanka pomáhá?

  • pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách, hemoroidech
  • rutin v pohance pomáhá při zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu
  • posiluje vazivové tkáně
  • podporuje prokrvování
  • posiluje nedostatečné libido a potenci
  • preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě
  • posiluje imunitní systém
  • působí na regulaci krevního oběhu
  • pomáhá též při tak závažných potížích, jako jsou žaludeční a dvanácterníkové vředy
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi

Rutin plní svoji funkci v lidském těle nejlépe v kombinaci s vitaminem C, je proto dobré pohanku kombinovat s ovocem a zeleninou s vysokým obsahem "céčka". O jiné zelenině bohaté na rutin, jsme psali zde.

Jak pohanku konzumovat?

Pohanka se používá loupaná, lehce osmažená a uvařená jako příloha. Dělají se z ní slané i sladké kaše. Mele se na mouku a tu pak můžete jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. 

Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových a masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžete připravit také chutné pomazánky, například česnekovou. Je také vhodnou přílohou k masu a rybám, hodí se do curry, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků. Výborné je také pohankové rizoto.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu