Šilhání u malých dětí je do jisté míry normální. Naučte se poznat, kdy už se jedná o oční vadu

Děti 07. prosince 2020 | 07:48 — Klára Sanders
Malé děti se od narození vyvíjejí a stejně tak i jejich oči. U novorozených dětí se může stát, že šilhají. To však není důvod k panice. Pokud ale šilhání přetrvá i v pozdějším věku, je třeba navštívit lékaře.
Další 2 fotografie v galerii
Šilhání neboli strabismus je porucha rovnovážného postavení očí / Depositphotos

Šilhání neboli strabismus je porucha rovnovážného postavení očí. Jde tedy o oční vadu, při které oči dítěte nesledují pozorovaný předmět rovnoběžně, ale jedno nebo dokonce obě oči se stáčí různým směrem. Může se vám zdát, že šilhání je kosmetickým problémem, kterého si všimne každý, ale to zdaleka není hlavní problém. Nejhorší je, že neléčené šilhání způsobí trvalou ztrátu zrakové ostrosti a další oční potíže.

Novorozenecké šilhání

Po narození dítěte oko ještě dozrává. Miminko vidí velmi špatně, rozeznává především světlo a tmu a jeho oči se pohybují nepravidelně, trhaně a bez zjevného cíle. V tomto věku se občas může zdát, že miminko kouká každým okem jinam – především jedním okem ke středu nosu a druhým opačným směrem.

V prvních šesti měsících života to není nic neobvyklého, souhra očí ještě není dokonalá a ani okohybné svaly zatím nejsou zcela vyzrálé. Jejich nedokonalá koordinace může způsobit, že se dítěti při snaze zaměřit svůj pohled na blízký předmět oči stále hodně rozbíhají.

Kolem dvanácti měsíců už je však dítě schopno pohybovat oběma očima současně a efekt šilhání by tak měl správně úplně vymizet.

Kontrolujte dítěti zrak sami doma

Jelikož je zrak dětí v prvních měsících zatím neúplně vyvinutý, je i pro doktory obtížné jeho správnou funkci dokonale měřit. Vy si doma všímejte, zda vaše dítě (od půl roku výš) otáčí hlavu za hračkou nebo za světlem. Po půl roce by se oči už rozjíždět neměly, proto pokud se vám zdá, že se to občas stane, navštivte odborného lékaře.

Šilhání před nástupem do školky

Kolem druhého až třetího roku se může stát, že si u svého dítěte všimnete šilhání nejčastěji, a to dokonce i u dítěte, které do té doby koukalo zpříma. Na nic nečekejte, a zajděte se svým dítětem k lékaři, protože se zdaleka nejedná jen o kosmetickou vadu. Při šilhání existuje riziko, že se naruší vývoj binokulárního vidění a zrakové ostrosti.

Nejčastější příčinou bývá nesoulad koordinace pohybu očí, ale může se jednat i o závažnou oční vadu. Šilhání se dá správnými brýlemi redukovat, ale současně je potřeba cvičit zrakové funkce a rozvíjet prostorové vidění. Šilhání lze upravit i operací, ale jde jen o součást celkové léčby, nikoliv o jediné řešení. Šilhání by mělo být touto léčbou odstraněno ještě před nástupem do školy.

Šilhání vyžaduje odbornou léčbu

Občasné zašilhání je zcela normální, ale pokud jej u dítěte sledujete pravidelně, je potřeba zahájit léčbu. V důsledku dlouhodobého šilhání může vzniknout i tupozrakost a bez včasné léčby často dochází k trvalému poškození zraku. Psali jsme také: Naučte své děti smrkat. Nácvik je vhodné zahájit již v půl roce života dítěte

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu