Které potraviny se nejčastěji falšují a jak? Na tyto byste si měli dát největší pozor

Ostatní 06. ledna 2018 | 10:10 — Monika Moorová
Potraviny se falšovaly, falšují a falšovat zřejmě budou. Jen současné metody pančování jsou stále sofistikovanější. Podívali jsme se na ty nejčastěji šizené potraviny u nás.
Dalších 5 fotografií v galerii
Kvůli vysokým cenám se v podstatě pančují stále stejné potraviny / Shutterstock

Naštěstí mají odborníci k dispozici stále lepší nástroje a technologie, jak podvody odhalit. Zajímavé je, že se v podstatě pančují stále stejné potraviny. Důvodem bývá, jak jinak, jejich velmi vysoká cena.

Které potraviny se nejčastěji šidí a jak?

Med
Med vede žebříček nejčastěji pančovaných potravin. Nejčastěji se do medu přidává třtinový cukr nebo glukozový sirup vyrobený z obilovin. Český med se navíc míchá s nekvalitním nejčastěji čínským medem.

Olivový olej
Po medu je to nejčastěji šizená potravina. Do olivového oleje podvodníci přidávají lacinější oleje jako řepkový, sezamový či konopný. V poslední době se přidává i lískooříškový olej z divokých keřů rostoucích v Turecku.

Koření
Do papriky a dalšího koření se přidávají barviva, někdy i umělá a karcinogenní. Nejčastěji se falšuje oregano a šafrán. V případě šafránu se často používá i světlice lékařská (barvířská), která má podobnou barvu.

Kakao a čokoláda
Nejdražší složka, kakaové boby, se nahrazuje levnějšími. Přimíchává se sacharóza nebo pomleté skořápky kakaovníku. Místo kakaového másla se používá jiný tuk.

Ovoce a zelenina a výrobky z nich
Nejčastěji se zaměňuje původ česneku. Největší poptávka je po českém česneku, který bývá nahrazován česnekem z Číny či Španělska. Ovocná složka v džemech se nahrazuje cukrem a želarující látkou nebo levnější ovocnou složkou, zejména jablečnou. Totéž se týká kečupů.

Ryby
Zaměňují se dražší druhy ryb za levnější, nebo ryby lovené v mořích za levnější a méně kvalitní ryby z farmářských chovů. Často se falšuje kaviár. Pravý černý, který je z jeseterových ryb, je velmi drahý. Tak se jednoduše použijí jikry z jiných druhů ryb, které se zabarví.

Pokud tedy zakoupíte v supermarketu "kyblík" kaviáru za pár desetikorun, pak nebude mít s pravým kaviárem opravdu nic společného. U pravého kaviáru může totiž cena přesáhnout i 11.000 korun za 250 gramů!

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

5 chyb při výběru AKU nářadí, kterým se musíte vyhnout

Jak vytvořit dokonalou zahradní oázu: Tipy a triky

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Zavřít reklamu