Vyhněte se zavařování aneb nakládané okurky jinak
V letních dnech jsou nakládané okurky úžasným osvěžením. Hodí se k masům, pečeným a vařeným bramborám, těstovinám, hrachové a bramborové kaši a dalším pokrmům. Někdo si je v létě neodpustí k jakémukoliv jídlu, jiný si s nimi vystačí i bez hlavního jídla. Každý nakládá okurky svým nejoblíbenějším, a snad i nejpohodlnějším způsobem. Mohou být sladší, slanější nebo kyselejší. Proti gustu nelze nic namítat. Jak ale naložit okurky bez zavařování? Přinášíme Vám jednoduchý recept.
Ingredience
- několik kusů okurek
- kilo strouhaných okurek
- 2 lžíce soli
- pár snítek kopru
- česnek
- hořčičná semínka
Postup
Do třílitrové nádoby dejte hořčičná semínka. Zasypte je strouhanými okurkami a přidejte dobře umyté celé okurky. Poté dejte znovu vrstvu strouhaných okurek.
Přidejte česnek a kopr a postup opakujte, než Vám dojdou suroviny. Nakonec vše zasypte solí, zalijte šťávou z nastrouhaných okurek a můžete přidat bobkový list.
Zavíčkujte sterilním víčkem a uložte do chladu. Ve sklepě Vám takto naložené okurky připravené bez zavařování vydrží i dva roky. A když už máte po ruce skvělé nakládané okurky, můžete si udělat jednoduchou a dietní pomazánku, která je pro teplé dny příjemné osvěžení.
Recept na jednoduchou okurkovou pomazánku
Připravte si:
- 3 větší naložené okurky
- jednu cibuli
- malý kelímek bílého jogurtu
- 100g taveného sýra nebo nastrouhaného eidamu
- sůl dle chuti
Zavařené okurky nastrouhejte na jemném struhadle a slijte vodu. Pokud použijete eidam, můžete ji tam nechat. Od toho se pak odvíjí hustota pomazánky. Smíchejte okurky s nadrobno pokrájenou cibulkou a ostatními surovinami. Přisolte podle slanosti sýra. Psali jsme také: Naučte se upravit cuketu tak, že ji bude milovat celá rodina.