Tajemství skvělé bábovky aneb jak upéct tu nejlepší sváteční pochoutku

Ostatní 02. května 2021 | 11:41 — Marcela Plachá
Bábovka je zřejmě základní dezert české kuchyně. Symbolizuje rodinnou sváteční pohodu. Aby byla lahodná, potřebujete jen běžné suroviny a kvalitní formu. Poradíme, jak na ni.
Další 4 fotografie v galerii
Základem je kvalitní forma / Pixabay

Bábovky jsou velmi rozšířené v celé střední Evropě minimálně od 15. století. Původně označoval výraz „bábovka“ jen formu na pečení, samotnému pečivu se říkalo bába. Tedy v bábovce se pekla bába. Staří Slované slovem bába označovali nejen pečivo, ale také to byl výraz pro ženskou mýtickou postavu, která měla na starosti úrodu. Bába byla dárkyně úrody, takže i mraku přinášejícímu déšť, tedy úrodu, se říkalo bába. Místo na obloze, odkud obvykle přicházely deštivé mraky, byl pro naše předky babí kout.

Odtud také pramení důvod, proč se ženám, které pomáhaly s porodem, říkalo porodní bába, tedy někdo, kdo pomáhá s novým životem. Bábovka je sice oblíbená především ve střední Evropě, ale můžete se s ní setkat i jinde. Po druhé světové válce se kupříkladu dokonce rozšířila i v Severní Americe.

Základ je stejný, doplňky různé

Klasická třená bábovka obsahuje jako základ vejce, mléko a mouku, do kynuté bábovky se přidává máslo a droždí. Obě varianty jsou většinou posypané moučkovým cukrem. Později se do bábovek začaly přidávat různé další ingredience jako kakao, vlašské ořechy, strouhaná mrkev či dýně, kandované ovoce i perníkové koření. Pro zdravější variantu je dobré nahradit obyčejnou mouku celozrnnou špaldovou, případně upéct bezlepkovou, jejímž základem bývá kukuřičný škrob, rýžová mouka a bramborové vločky.

Tipy pro nej bábovku

Základem jsou kvalitní suroviny a dobře předehřátá trouba. Aby se bábovka nepropadla, nesmíte dvířka trouby otevírat moc rychle nebo příliš brzy. „Do těsta se dostane studený vzduch a zdrcne se. Na vymazání formy je nejlepší používat stoprocentní tuk nebo olej, u másla snadno dojde k přepalování. Formy vysypte hrubou nebo polohrubou moukou," radí zkušená cukrářka Anna Musilová. „Bábovku nevyklápějte hned po upečení, mohla by se srazit. Nechejte ji 10 minut zchladnout a teprve poté vyklopte. Pokud i tak nechce vypadnout, položte na formu utěrku navlhčenou ve studené vodě,“ doporučuje cukrářka Pavlína Berscizová.

Jakou formu vybrat

  • Litinová forma spolehlivě slouží k pečení bábovky po generace. Její hlavní výhodou je odolnost, dlouhá životnost a rovnoměrné sálání tepla, díky čemuž se bábovka nespálí a není místy nedopečená. Nevýhodou je její vyšší hmotnost i cena. Rozhodně se nesmí mýt v myčce, protože povrch formy by mohl popraskat.

  • Keramika patří pro své dobré vodivé vlastnosti k oblíbeným materiálům. Bábovka se v ní dobře propeče a většinou ji díky kvalitní glazuře i bez potíží vyklopíte. Moderní výrobky jsou většinou určené i pro mytí v myčce. I tato forma je poměrně těžká a současně křehká, tedy je třeba dávat pozor na poškrábání či rozbití.

  • Forma z kovu s nepřilnavým povrchem garantuje snadné vyklopení moučníku. Tyto formy s antiadhezivním teflonovým povrchem bývají většinou vyrobeny z hliníku nebo oceli. Velkou výhodou je její lehkost, snadná údržba a cenová dostupnost. Pokud máte málo místa, oceníte formu s vyměnitelnými dny - podle potřeby zvolíte buď rovné na dort, nebo tvarované na bábovku. Nevýhodou kovových forem je horší vodivost, proto hrozí, že se dezert při pečení vyboulí k jedné straně.

  • Mezi moderní materiály patří silikon. Silikonovou formu stačí vytřít tukem pouze před prvním pečením, pak už to nemusíte opakovat, a přesto bábovku snadno vyklopíte. Silikon se dá dobře tvarovat, je lehký a odolný proti pádu, takže se s ním velmi dobře manipuluje. Abyste silikonovou formu naplněnou těstem dostali do trouby, musíte si vypomoct pečicím plechem, na který formu umístíte ještě prázdnou, a pak ji na plechu přendáte do trouby.

  • Skleněná forma není příliš častá, ale nabízí možnost patřičně si lití těsta a samotné pečení i vizuálně užít. Oceníte ji zejména při pečení mramorované či vícebarevné bábovky. Hodí se do myčky i do mikrovlnky. Nevýhodou je její křehkost a také nesnadné vyklápění upečené dobroty. Při pečení se nebojte experimentovat. Jak upéct jednoduchý batátový koláč jsme psali zde.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu