Dlouhodobá pachuť v ústech může být známkou i vážné nemoci

Zdraví 18. ledna 2020 | 17:36 — Anna Novotná
Nepříjemný pocit v ústech potká čas od času každého. Při nachlazení nebo po nevhodném jídle je pachuť v ústech běžná. Jinak se ale může jednat o varovný příznak závažného problému.
Další 4 fotografie v galerii
Mnozí pociťují zápach z úst zejména ráno / Archiv

Nejčastěji lidé pociťují nepříjemné pocity v ústech při problémech s dásněmi, po vypadnutí plomby nebo po příliš dráždivém jídle. Často se také pachuť v ústech objevuje u kuřáků a alkoholiků. Pokud ale k pachuti dochází bez evidentního důvodu, může se jednat o vážnější skrytý problém. 

Příliš mnoho vitaminů

Pachuť železa v ústech je často vedlejším účinkem při užívání multivitaminových preparátů, zejména potravních doplňků s železem. Proto je vhodné užívat tyto preparáty dopoledne a společně s jídlem. Všeobecně není ale potřeba to s multivitaminy přehánět. Nepříjemná chuť v ústech se může objevit jako důsledek otrav některými kovy, jako je olovo, rtuť, měď, kadmium, zinek a selen. Popisována je i u předávkování jódem. 

Kovová pachuť

Znepokojující může být kovová pachuť v ústech, zejména pokud se u vás objevuje bez ohledu na to, co jste jedli. Právě kovová chuť může poukazovat na problém s ledvinami. Při špatně fungujících ledvinách stoupá hladina močoviny a s ní související čpavkové výpary stojí za páchnoucím dechem. Pokud ledviny nepracují tak, jak by měly, hromadí se ve vašem těle toxiny. V takovém případě pomůže časté popíjení čisté vody a omezení škodlivých látek. Kovová chuť v ústech byla ale pozorována i u hormonálních změn v organismu, třeba při těhotenství. 

Hořká chuť

Při hořkých pocitech může být problém v játrech. Ta uvolňují žluč, která rozkládá jídlo v trávicím traktu. Jakmile játra uvolňují větší množství žluči, můžete cítit hořkou chuť v ústech. Podobné pocity můžete mít i při pročišťování organismu bylinkovými čaji. Když tato nepříjemná chuť převládá dlouhodobě, může se jednat o příznak žaludečních problémů i onemocnění jater. 

Sucho v ústech 

Malé množství slin je často přičítáno dehydrataci, konzumaci alkoholu a kouření. Sucho v ústech ale mnohdy poukazuje na začínající cukrovku, při které se zpomaluje přirozená produkce slin, a dásně mohou být náchylnější k infekcím. Mezi další příznaky cukrovky patří nadměrný pocit žízně, mravenčení v rukou a nohou, časté močení a rozmazané vidění. Na diabetes upozorňuje také acetonový nádech. 

Léky

Existuje velké množství léků, u kterých byl popsán vliv na změnu chuti a vznik kovové pachuti v ústech. Jedná se hlavně o antibiotika, léky proti alergii, chemoterapeutika a další preparáty. Je tedy zapotřebí přečíst si příbalový leták, případně vše konzultovat s lékařem. Odér můžete přerušit aromaty, citronem, mentolem apod. Dále čtěte: Nejčastější signály, že vaše játra nejsou v pořádku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu