Cibulový čaj je elixírem zdraví. Pomůže při odkašlávání, zklidní krk i zmírní otoky nosní sliznice

Zdraví 21. března 2020 | 15:55 — Anna Novotná
Léčivé účinky "obyčejné" cibule jsou známy již po celá staletí, ale poslední dobou se na ně tak trochu zapomíná. Čaj z cibule je přitom lahodným a velmi účinným nápojem, který zatočí s chřipkou, zklidní krk a zmírní otoky nosní sliznice.
Další 3 fotografie v galerii
Chutný nápoj, který zatočí s chřipkou a kašlem / Shutterstock

Už naše babičky nedaly dopustit na léčivé čaje a odvary. Věděly totiž o bylinkách a obecně léčivých účincích potravin mnohem více, než my. Na tento velmi účinný lék proti různým neduhům vám stačí nejzákladnější surovina, kterou má doma vyloženě každý. A to (ne)obyčejná cibule.

S čím vám cibule pomůže

Škrábe-li vás v krku, trápí kašel, nebo bolí celé tělo, máte virózu, horečku či chřipku, cibulový čaj je vhodný právě pro vás. Nemusíte hned běžet do lékárny a cpát do sebe jeden prášek za druhým. Vsaďte radši na osvědčený recept našich babiček, který obsahuje éterické oleje a mohou ho popíjet i děti.

Nejlepší lék na kašel

Cibulový odvar se nejlépe hodí právě na odkašlávání, protože lidské tělo se snaží pomocí zvýšené tvorby hlenů vylučovat sirné látky a silici z cibule. Řídký hlen s antimikrobiálními vlastnostmi cibule pak dokáže skvěle vyčistit průdušky i od starého hustého hlenu.

Příprava léčivého odvaru

Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem a ještě za tepla vypijte.

Jak často jej pít

Tento odvar uctívejte jako lék a pijte ho třikrát denně. Uvidíte, že už po několika málo hrnečcích se budete cítit mnohem lépe. Stejně jako ostatní čaje si ho ale vždy připravujte čerstvý.

Nechutná vám?

Odvar z cibule nemá nijak výraznou chuť, takže vyloženě nechutnat by vám neměl. Pokud však tuto chuť nevyhledáváte, ochuťte si nápoj skořicí, hřebíčkem, citronem nebo plátkem zázvoru.

Ideální je čaj i osladit, ale jedině medem, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako například vitaminy, aminokyseliny, éterické oleje a různé minerály. Do nápoje ho ale přidejte až na konec, aby se většina účinných látek neztratila. Jestliže mu ani tak nepřijdete na chuť, nezoufejte. Dále čtěte: Lidé si začali šít roušky doma. Aby fungovaly, je třeba dodržet několik důležitých pravidel.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu