Perlivé nápoje mohou velmi škodit. Poradíme, jak se lze vyhnout rizikům

Zdraví 11. června 2021 | 08:10 — Marcela Plachá
Perlivé nápoje jsou oblíbené zejména v létě. Důvod je prostý – bublinky jsou osvěžující a ochlazují organismus. Bohužel jejich časté popíjení přináší i určitá rizika. Kdo by se měl bublinkám vyhýbat a které nám naopak prospívají?
Další 3 fotografie v galerii
Sycené nápoje jsou velmi oblíbené / Depositphotos

Kde se vzaly bublinkové vody

Sodová voda vznikla v druhé polovině 18. století. Vědcům se podařilo smísit vodu s plynným oxidem uhličitým získávaným při reakci sody s kyselinou – proto název „sodová“. Před druhou světovou válkou také vyráběli cukráři „sodovku“ tak, že do ovocné šťávy nebo do roztoku kyseliny citronové přidávali jedlou sodu, která s kyselinou reagovala a za vývinu oxidu uhličitého, který se dále ve vodě rozpouštěl, vznikala „sodovka“, jejíž název byl odvozen od použité jedlé sody. Postupně se sycení vody oxidem uhličitým stalo běžnou součástí rozličných limonád.

Kyselky

Limonády jsou syceny uměle, ale v přírodě existují také přirozeně sycené vody – kyselé minerální vody neboli kyselky. Podle návrhu vyhlášky z roku 2009 se označení „kyselka“ má používat pro přírodní minerální vody (přirozeně sycené) s obsahem volného CO2 nad 0,25 mg/l. Patří sem např. bílinská kyselka, která se používá při léčbě jaterních či trávicích poruch.

Proč nám chutnají bublinky

Oxid uhličitý s sebou nese chuť. To znamená, že sycený nápoj je chutnější než drink se stejným složením, ale bez oxidu uhličitého. Pokud jde navíc o sekt s alkoholem, vzduch se postará o rychlejší „stav opilosti“. Navíc bublinky prokrvují sliznice, osvěžují a ochlazují. Perlivý efekt na jazyku dodává pocit svěžesti. Bublinkové drinky tedy nejenže neuhasí žízeň, ale navíc způsobí chuť na další přísun cukru.

Zdravotní rizika

Přílišná konzumace bublinkových nápojů způsobuje nadýmání, podporuje chutě na sladké, a dokonce způsobuje nemalé zdravotní problémy. Zejména ve chvíli, kdy se jedná o limonádu se spoustou přísad a konzervantů. Podle průzkumů je toto spojení velmi škodlivé. Zhoršuje stav jater, zubů i pleti.

„Přidávaný oxid uhličitý nesvědčí střevům, někdo pociťuje bolesti břicha a plynatost. Plynem se navíc zmenšuje objem přijaté tekutiny, což je – vzhledem k tomu, že většina lidí pije méně, než by měla – také problém,“ uvádí internistka a obezitoložka Dita Pichlerová. Podobně mohou bublinky znepříjemňovat život lidem, kteří trpí pálením žáhy. Plyn vytváří v žaludku tlak a zvyšuje riziko, že se žaludeční šťávy budou vracet jícnem vzhůru, a tak zhorší stávající problémy.

Z výzkumu odborníků z Loyola University Health System v Chicagu vyplynulo, že pití sycených sladkých limonád neprospívá obzvláště ženám. S konzumací limonád se totiž zvyšuje hladina albuminu (bílkovina v moči), kterým tělo dává najevo velkou zátěž ledvin. Muži však při výzkumu tyto problémy neměli. Horší se ukázaly limonády slazené náhradními sladidly.

Neškodné perlivé nápoje

Kdo má rád bublinky, měl by si je dopřávat pouze ve zdravotně neškodné formě. Tedy buďto v přírodních kyselkách či minerálkách, nebo sytit vodu doma pomocí „soda makeru“. Obyčejná voda sycená oxidem uhličitým totiž zdravotní problémy nezpůsobí. To dokázala již řada studií. Škodlivé mohou být až látky, které se do vody přidávají společně se zmiňovaným CO2. Proces sycení oxidem uhličitým, kdy je do prosté vody jednoduše přidáván plyn, aby se docílilo perlivosti, sám o sobě za zdravotní potíže nemůže. Vyjma nadýmání – vzduch musí z těla ven… O příčinách nadýmání jsme psali také zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu