Zadržování moči může vést až k selhání ledvin. Jak často chodit na malou a jak podle barvy poznat, že máte na mále

Zdraví 23. listopadu 2021 | 09:50 — Kateřina Kofroňová
Pro většinu lidí je normální močit šestkrát až sedmkrát za den. Stejně jako u mnoha věcí v životě ale platí, že jsme každý jiný a frekvence chození na malou se může lišit v závislosti na věku, aktuálním stavu, nebo příjmu tekutin. Jak tedy poznat, co je málo a co naopak moc? A proč bychom to vůbec měli zjišťovat?
Další 1 fotografie v galerii
Četnost močení se u jednotlivců různí. Co je ale málo a co už moc? / Pexels

Frekvence močení naznačuje, kolikrát za den musíte jít na toaletu, abyste se vymočili. Pokud potřebujete chodit na toaletu velmi často, více než sedmkrát denně a vypijete přibližně 2 litry tekutin, může to znamenat urologický, ale i jiný zdravotní problém.

Jako norma se považuje sedm návštěv toalety pro vykonání malé potřeby za den. Pokud ale jdete jen čtyřikrát nebo naopak desetkrát a cítíte se jinak dobře, nemusí to být vůbec na závadu. Závisí to totiž na mnoha faktorech či lécích, které užíváte. Co ale už není normální a může značit vážné zdravotní komplikace?

Málo nebo moc?

To, co je normální pro jednu osobu, pokud mluvíme o frekvenci močení, může být pro někoho jiného nedostatečné nebo naopak přehnaně časté. Začněme tím, že kapacita močového měchýře se pohybuje od 350 do 600 mililitrů, což odpovídá zhruba 1,5 až 2,5 hrníčkům. Také hraje roli, kolik toho za den vypijete a také jaké nápoje volíte. Některé nápoje totiž působí močopudně, jiné naopak vodu zadržují. Zdravá a průměrná frekvence močení se však pohybuje kolem deseti návštěv toalety denně.

Faktory ovlivňující četnost

Neexistuje konkrétní číslo, které by stanovilo, co je a co není normální. Ani nelze říci, jestli chodit močit každou hodinu, dvě, nebo tři. Závisí to na mnoha faktorech, které se mohou měnit v závislosti na vašem věku, zdravotním stavu nebo množství přijatých tekutin.

Stáří

S přibývajícím věkem je běžné pociťovat nutkání na malou častěji než dříve, a to i během noci. To může být způsobeno sníženou produkcí hormonu, který pomáhá koncentrovat moč, ale i zvětšenou prostatou.

Těhotenství

Hladiny tekutin ve vašem těle se s probíhajícím těhotenstvím zvyšují a tato přebytečná tekutina po odfiltrování odchází z vašeho těla. K častějšímu nutkání na toaletu mohou vést i pohyby dítěte, které vám neustále tlačí na močový měchýř.

Léky

Na častější močení mají ale vliv i některé léky, jako jsou diuretika či přípravky na léčbu inkontinence.

Onemocnění

Pokud zaznamenáte změnu četnosti, zápachu, či množství moči, může se jednat i o některá onemocnění, jako jsou infekce močových cest, hyperaktivní močový měchýř, diabetes či ledvinové kameny. Výrazné snížení frekvence močení může být známkou problémů s prostatou nebo blokádou močovodu, která způsobuje poruchu transportu moči.

Barva moči leccos odhalí

Nejen četnost močení, ale i její barva nám leccos prozradí. Čirá a světlá moč vypovídá o tom, že váš pitný režim je dostatečný, moč je dostatečně naředěná a stav je tudíž ideální. Naopak tmavé zbarvení moči se může objevit při určitých probíhajících onemocněních, jako například při žloutence nebo onemocnění jater. Červená barva může poukazovat na ledvinové kameny, vrozené vady nebo přítomnost nádoru. Barvu moči dooranžova mohou zbarvit i některé léky. Jednorázové zbarvení moči mohou mít však na svědomí i některé potraviny a nemusí to tudíž představovat žádné zdravotní riziko. Také jsme psali: Pokud moč zapáchá, je narůžovělá nebo zakalená, zpozorněte. Může jít o vážný zdravotní problém.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, bladderandbowel.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu