Superpotravina zvaná česnek. V kuchyni je nepostradatelný a navíc má významné léčivé účinky

Zdraví 03. října 2020 | 10:15 — Klára Sanders
Už naše babičky tvrdily, že když jídlu něco chybí, dej tam česnek. A dobře věděly proč. Česnek je označován za přírodní antibiotikum a antivirotikum. Pomáhá proti infekcím a má mnoho dalších léčivých účinků.
Dalších 5 fotografií v galerii
Už po celá staletí se česnek používá jako všelék / Pixabay

Není česnek jako česnek. Pokud chcete česnek použít pro jeho léčivé účinky, sáhněte v supermarketu raději po tom z Česka než z Číny. Český česnek je mnohem aromatičtější. Štiplavé aroma je způsobené tím, že česnek obsahuje řadu sloučenin síry. Jednou ze sloučenin je alicin, který má velké antibakteriální, antimykotické, antivirové i antioxidační vlastnosti. Nejlépe alicin působí, když stroužky jemně nasekáte, rozdrtíte nebo pomelete a chvilku promícháte.

Pozitivní účinky česneku na naše tělo

  • Česnek má na organismus hřejivé účinky, pomůže tedy hlavně v zimním období.
  • Česnek má pozitivní účinek na plíce a tlusté střevo.
  • Česnek podporuje cirkulaci krve a vyvolává pocení, hubí viry a jiné mikroorganismy, které ovlivňují vznik degenerativních a jiných, i nádorových onemocnění. Pomáhá odstraňovat střevní parazity, kvasinky a toxiny z těla, má antioxidační a protizánětlivé účinky a působí i jako prevence aterosklerózy.

Očista plic pro kuřáky

Co budete potřebovat?

  • 0,5 kg česneku
  • 0,5 litru vody
  • 200 g medu
  • 1 lžíci kurkumy
  • 1 malý kořen zázvoru

Jak na to?

Med rozpustíte ve vodě a povaříte. Česnek oloupejte, nastrouhejte zázvor a přidejte do vody s medem. Krátce na mírném plameni povařte a přidejte kurkumu.

Poté nechte na mírném plameni "bublat", dokud se voda neodpaří přibližně na polovinu. Sceďte a nalijte do uzavíratelné sklenice. Když se směs ochladí, vložte ji do chladničky.

Každé ráno si dejte dvě polévkové lžíce na lačný žaludek. Večer je vhodné tento elixír užívat dvě hodiny po jídle.

Další léčivé účinky česneku 

Vychlazený česnekový čaj můžete použít povrchově na žahnutí kopřivou nebo břečťanem jedovatým. V jednom šálku vody povařte 4 nakrájené stroužky česneku asi 20 minut, následně naneste na postižené místo jako zábal.

Prevence proti úplavici, nevolnosti při cestování nebo chřipce. Žvýkejte jeden stroužek česneku 15 minut a pak ho snězte.

Česnek můžete využít i na zánět ucha. Kápněte kapku česnekového oleje do ucha 1krát denně. Příprava česnekového oleje je velmi jednoduchá. Rozmačkejte několik stroužků česneku a namočte je do cca 100 ml olivového oleje na tři dny, pak přeceďte přes utěrku či silonovou punčochu a použijte jako kapky. Psali jsme také: Vyhněte se potravinám, které zdraví opravdu škodí. Jejich konzumace se na našem těle dříve či později projeví

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu