Je správné používat retinol a kyselinu hyaluronovou dohromady? Odborníci radí, jaký je správný postup

Krása 10. března 2022 | 18:18 — Mirka Malá
Pokud používáte obojí dohromady, tak rozhodně nejste jediné. Retinol a kyselinu hyaluronovou mixuje většina žen. A žádnou z nich ani nenapadlo, že to možná nemusí být tak dobrý nápad, respektive že používání obou složek může mít svá pravidla.
Další 1 fotografie v galerii
Správný postup je důležitý pro maximální účinek / Depositphotos

Vlastně je dobře, že ženy využívají obě tyto nejsilnější složky v boji proti stárnutí pleti. Kde je totiž retinol drsný, kyselina hyaluronová je jemná. Společně se tedy navzájem vyvažují, a proto jde o ideální kombinaci.

Výhody této kombinace

Kyselina hyaluronová a retinol jsou dokonalé duo. Společně mají jakýsi synergický efekt, což usnadňuje využití výhod retinolu, aniž by pleť trpěla obvyklou suchostí, a to díky podpoře vlhkosti z kyseliny hyaluronové.

Jak vysvětluje dermatoložka Marina Peredo, "kyselina hyaluronová pomáhá udržet retinol pod kontrolou a zvyšuje propustnost pokožky. Když se tedy tyto dvě ingredience zkombinují, mohou zanechat vaši pokožku jasnější, hladší a hydratovanější."

Jak správně používat kyselinu hyaluronovou s retinolem

Po retinolu byste měly vždy používat hydratační krém. Tedy ideálně nejprve aplikujete sérum s retinolem a následně hydratační krém s kyselinou hyaluronovou. Můžete ale také mít doma produkt, ve kterém je retinol už formulován dohromady s kyselinou hyaluronovou a výrobce namíchal vyváženou kombinaci.

Marina Peredo nicméně jako ideální aplikaci doporučuje použití hydratačního krému nebo kyseliny hyaluronové ve formě gelu asi 30 minut po aplikaci retinolu, aby ošetření mohlo zaschnout a vsáknout se do pokožky před zvlhčením. Pro ty, kteří mají suchou nebo citlivou pokožku, doporučuje raději použít sérum s kyselinou hyaluronovou před retinolem.

A tady je ukryta asi nejčastější chyba, které se ženy při aplikaci obou ingrediencí dopouštějí. Prostě použijí retinol a hned na to hydratační krém. Nezapomeňte tedy na poměrně velkou, třicetiminutovou pauzu mezi aplikací obou složek. Pak teprve budete dělat vše správně. Také čtěte: Mezi suchou a dehydrovanou pokožkou je rozdíl. Jak to poznáte a co s tím.

Zdroj: Byrdie, Hims.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu