Blbou náladu, podrážděnost, padání vlasů a další menopauzální potíže vyřeší král koření

Zdraví 11. července 2021 | 13:04 — Marcela Plachá
Blbá nálada, podrážděnost, noční pocení, návaly horka a zimy, padání vlasů, bolest v bedrech, nespavost… Přechod či následně menopauza mohou být náročné. Doporučuje se dodávat vhodné živiny pro organismus už po 40 roce, kdy začínají nejen hladiny hormonů významně klesat.
Další 3 fotografie v galerii
Je léčivý, ale také jedovatý / Depositphotos

Základním doplňkem pro ženy v přechodu není jen vápník, ale také dostatek hořčíku a vitaminu D, protože jsou nepostradatelnými kofaktory metabolismu vápníku. Klíčovou živinou je také vitamin E, jelikož stimuluje produkci estrogenu.

„Obzvláště dobrými zdroji vitaminu E jsou pšeničné klíčky a olej z pšeničných klíčků. Celozrnná pšenice má pak další přínosné účinky - mimo jiné zklidňuje ducha (zmírňuje nervozitu) a posiluje funkci ledvin a nadledvin. Pokud menopauzální obtíže přetrvávají navzdory kvalitnímu jídelníčku s dostatkem vitaminu E, lze návaly horka i další zásadní problémy eliminovat dodatečnými velkými dávkami vitaminu E z doplňků. Za tímto účelem je třeba užívat zhruba 300 MJ vitaminu E třikrát denně, ideálně při jídle,“ uvádí odborník na byliny a dietetiku Paul Pitchford, který doporučuje ženám zvýšit i příjem vitaminu A.

Bylinné čaje

Běžně se na jakékoli hormonální nerovnováhy doporučuje mateří kašička, potrava včelích královen, která umí silně tonizovat ženský hormonální systém. Rozhodně stojí za to vyzkoušet také drmek obecný a jam dioskorea.

Velmi prospěšná je pro ženy všeobecně andělika čínská (Angelica sinensis), která ulevuje od všech symptomů, a to i ve vážných případech. Andělika pomáhá i s nespavostí či zapomnětlivostí. Po týdnu popíjení anděliky by měla následovat týden pauza.

Užitečný je v době přechodu také srdečník (Leonurus cardiaca) a koření šafrán (Crocus sativus). Obě byliny jsou účinné i při samostatném užívání, avšak jejich zklidňující účinek na menopauzální obtíže ještě zesílí v kombinaci s andělikou.

Královské koření šafrán

Šafrán je třeba užívat pouze ve velmi malém množství. Typickou dávku představuje zhruba 300 miligramů (asi jedna třetina gramu nebo desetina čajové lžičky) jednou denně. Ve velkých dávkách je šafrán prudce jedovatý, někdy dokonce smrtelně.

„V Indii je toto jasně žluté koření tradičně přimícháváno do rýže a zeleniny, ohřátého mléka a medu nebo ghi (přepuštěného másla),“ popisuje Paul Pitchford s tím, že se jedná o vynikající koření pro stimulaci jinu, vnímavosti, soucitu a náboženského cítění a o neocenitelný lék pro ženy, u nichž je menopauza provázena mnoha obtížemi. Aby se zachovala léčivá síla šafránu, nesvařuje se do čajů ani se nepřidává do jídel během jejich tepelné úpravy, ale vmíchává se do nich za horka ро dovaření.

Ze šafránu se používají ke konzumaci čnělky (nesprávně blizny) uvnitř květu. Šafrán je velmi chutný a aromatický, s kořeněnou, štiplavou a mírně hořkou chutí. Zachutnají vám v rýžových pokrmech, stejně jako se zeleninou, masem, mořskými živočichy, drůbežím a pečenými výrobky. Přidávají ostrou, téměř lékařskou chuť a krásnou žlutooranžovou barvu.

Významné benefity šafránu:

  • Posiluje kardiovaskulární zdraví.
  • Léčí erektilní dysfunkci.
  • Působí jako afrodiziakum.
  • Je přírodním lékem proti rakovině.
  • Zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu.
  • Navozuje pocit sytosti, čímž napomáhá při hubnutí.
  • Zahání únavu a deprese. Jak zatočit s ranní únavou jsme psali zde.

Zdroj: redonline.co.ukwww.tradicni-terapie.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu